Nej till skyddsjakt på Sarekälgarna

Jokkmokk (JJ) Länsstyrelsen i Norrbotten har beslutat att det inte blir någon skyddsjakt på de omtalade Sarekälgarna i området kring Tjåmotis i Jokkmokks kommun.

– Det fanns inte särskilt många älgar i det området, definitivt inte så många som i fjol och tidigare år. Så det finns inte skäl att ha skyddsjakt på de få älgarna, säger Erik Gustavsson, chef för naturresurs- och rennäringsenheten.

Skogsägare i närheten av Tjåmotis, i Jokkmokks kommun, hade ansökt om skyddsjakt på de omtalade Sarekälgarna, då de anser att älgarna förstör deras ungskog. På vintrarna håller sig älgarna i området nära Tjåmotis by strax nedanför nationalparksgränsen. Inom Sarek nationalpark är det helt avlyst för jakt på älg.

Jåhkågasska samebys ordförande Jan Erik Länta är lättad över länsstyrelsens beslut eftersom en skyddsjakt av de så kallade sarekälgarna skulle drabba alla som jagar älg efter lilla Luleälv, både samebyar och andra jaktlag, uppger Sameradion.

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser