Nej till skyddsjakt på järv

Storuman(JJ) Naturvårdsverket säger nej till skyddsjakt på järv i området kring Storuman och Sorsele kommun. Trots att järven orsakat stora problem för samebyn Ubmeje tjeälddie.

Samebyn skickade in ansökan i februari. 
– Det är för sent på säsongen. I vanliga fall bedrivs skyddsjakt på rovdjur mellan oktober och januari, säger Björn Jonsson, på länsstyrelsen, till Folkbladet.nu.

Enligt Jonsson är det svårt att veta om det är en hane eller hona som man skjuter.
Och honarna föder sina ungar i februari, för att sedan leta föda åt dem.

Länsstyrelsen kommer dock att fortsätta dialogen med samebyn om problemet och man ska försöka ta redan på hur många järvar som finns i området.
Någon skyddsjakt blir det dock inte denna säsong.
Det här rapporterar Folkbladet.nu.

AKTUELLT

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser