Nej till skyddsjakt på gäss

Alingsås (JJ) En familj med fritidshus i Alingsås har fått sin trädgård nedsmutsad av kanadagäss. Familjen har försökt få till stånd skyddsjakt, men nekats i tre instanser.

Familjen slog i somras larm till kommunens miljöskyddskontor om stora problem med kanadagäss som bajsar på tomten och betar i trädgården. En inspektion som gjordes av miljöskyddskontoret visade att där fanns ett 30-tal gäss men kontoret ansåg ändå inte att skyddsjakt behövdes.

Familjen rekommenderades i stället att bygga staket runt gräsmattan eller använda skrämselskott alternativt elektroniska fågelvakter som skrämde bort fåglarna.

Efter försök med vimplar, smällare, hundprofiler och robotgräsklippare överklagades ärendet till länsstyrelsen. Men även denna instans avslog kravet på skyddsjakt och tyckte att kommunens förslag var tillräckliga för att få bort fåglarna från tomten.

Familjen klagade vidare, men nu har också mark- och miljödomstolen sagt nej till skyddsjakt. Däremot påpekar domstolen att fastighetsägare kan åläggas att betala åtgärder om det anses att gässen är en sanitär olägenhet.

Även på andra håll i Västsverige är problemen med den snabbt växande stammen av kanadagäss stora. Lantbrukare på södra Orust har haft bekymmer med gäss som äter upp grödan och här har det gått så långt att jorden inte kan brukas fullt ut. Inte heller där har det gått att få tillstånd till avskjutning, skriver Göteborgs – Posten.

AKTUELLT

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Annonser