Nej till skyddsjakt på älg

Stockholm (JJ) Kammarrätten i Stockholm har avslagit en överklagan från en kvinna som vill få tillstånd till skyddsjakt på älg i Västmanland - trots att skogsskadorna är allvarliga.

I stället för skyddsjakt på älg föreslog länsstyrelsen i Västmanland att en kvinna skulle placera uppblåsbara figurer av plast i skogen. (Foto: istock)

Skogsägaren ansökte 2014 om skyddsjakt hos länsstyrelsen eftersom älgar i området äter upp tallplantor. Länsstyrelsen föreslog att hon skulle sätta upp uppblåsbara figurer av plast i skogen, vilket kvinnan såg som oseriöst. Hon ansåg också att andra metoder var för dyra.

Kammarrätten skriver i domen att betesskadorna är av sådana att kravet på allvarlig skada är uppfyllt. Men rätten håller med förvaltningsrätten och länsstyrelsen om att andra lösningar än skyddsjakt finns, eftersom det jaktlag som innehar jakträtten inte har skjutit alla de älgar som tidigare tilldelats.

Dessutom menar man att det funnits möjlighet att få tillstånd till utökad älgjakt under ordinarie säsong, samt att kvinnan haft möjlighet att påverka jaktlaget, skriver Aftonbladet.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser