Nej till skarvjakt i Trosa

Trosa (JJ) Trosa kommun har fått avslag på sin ansökan om skyddsjakt på skarv. Beskedet glädjer vissa - och förargar andra. - Det ser bedrövligt ut i Trosa och luktar, säger kommunalrådet Daniel Portnoff (m) .

Länsstyrelsen i Södermanland säger nej till skyddsjakt på skarv i Trosa skärgård. (Foto: iStock)

På skarvkolonin Snöholmen fanns under sommaren cirka 300 bon. Många träd är helt döda, andra halvdöda och missnöjda ortsbor har under flera år klagat på lukten som sprids över Trosa på grund av skarven. Många anser den vara en sanitär olägenhet. Dessutom är den omstridda fågeln en skicklig fiskare och tar, enligt Stockholms kommuns fiskekonsulent, 18 ton fisk om dagen i länet.

I höstas ansökte Trosa kommun om skyddsjakt på den fridlysta fågeln, något man gjort flera år. Nu har kommunen fått ett negativt besked av länsstyrelsen i Södermanland.

Länsstyrelsen avslår Trosa kommuns ansökan om skyddsjakt samt äggprickning av skarv på Snöholmen skriver länsstyrelsen. Trosa kommun har bland annat hävdat att det relativt ovanliga lindblomsbjörnbäret som växer på Snöholmen måste skyddas. Länsstyrelsen anser dock inte att skarven hotar björnbären.

–  Skarven är till nytta på många sätt, inte minst för att den mestadels livnär sig på det vi ser som skräpfisk. I våra ögon är den en kolonihäckare som vilken fågel som helst. Att den skiter och att det blir en form av lukt är väl dilemmat. Men det är bara en kort period på året som det möjligen kan lukta runt Trosa, säger ornitologen Jan-Eric Hägerroth som dock inte är emot skyddsjakt om det är befogat, till Södermanlands Nyheter

AKTUELLT

Ulkeröd – en undangömd bohuslänsk pärla

Hedekas (JJ) Med utsikt mot Kynnefjäll och omgiven av betesmarker och böljande kullar ligger Ulkeröds Gård. En fantastisk pärla där familjen Lyrdal inte sparat på krutet. För den jakt- och skytteintresserade som uppskattar expertis på alla plan är detta rätt ställe att spendera en helg.

Vi är Jaktjournalen: Tommy jagar helst rovdjur

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalen hade inte varit något utan alla våra duktiga medarbetare. Men vilka är de och vad jagar de helst när de inte skriver och fotar för vår räkning? Nu i juli tar vi tempen på personerna bakom kulisserna. I dag är det vår utrustningsredaktör Tommy Östlunds tur.

Annonser