Nej till jakt med mörkersikte

Halmstad (JJ) En man har ansökt om att få använda ett så kallat mörkersikte för att kunna skjuta vildsvin på natten då han misslyckats med att skrämma dem.

Mannen ansökte till Länsstyrelsen om att få tillstånd för det som formellt kallas för jakt med elektronisk bildförstärkare. Han motiverade sin ansökan med att vildsvinen våldför sig på vall och betesvallar under nätterna, och att han har försökt skrämma vildsvinen men att skrämsel inte har varit en tillräcklig metod för att förhindra skador.

Länsstyrelsen avslog mannens ansökan i och med att särskilda tillstånd endast bör utfärdas om man kunnat visa på allvarlig skada eller om det finns stor risk för allvarlig skada. Enligt Naturvårdsverkets rekommendationer bör bildförstärkande riktmedel endast användas om det är den sista möjliga utvägen.

Länsstyrelsen har gjort bedömningen att skadorna på vallen och betesvallarna inte har varit att betrakta som tillräckligt allvarliga för att göra ett undantag från förbudet att använda belysning vid jakt, skriver Hallandsposten.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser