Nej till älgjakt med motorfordon

Jägarna i Östra Örträsks viltvårdsområde i Västerbotten fick nej till att använda skoter vid skyddsjakt på älg, däremot blev det klartecken till skyddsjakt på dräktiga älgkor Foto: Roger C Åström Örträsk (JJ) Länsstyrelsen sa nej till Örträsk Östras viltvårdsområdes ansökan om skyddsjakt med hjälp av snöskoter på 20 valfria älgar. Länsstyrelsen och till sist Naturvårdsverket godkände skyddsjakt på sju kalvar och tre vuxna djur att jagas fram till den 24 mars 2013.

– Vi är inte besvikna, säger Mikael Jonsson, ordförande i jaktområdet. Han berättar att markägarna under många år haft problem med vandringsälgar som betar skogen. Skogsstyrelsen har inventerat området och funnit att man har 30-60 procent färska skador på tallungskog.

Jaktområdet hade en tilldelning på totalt 39 vuxna djur under hösten. Efter en jakt på 15 älgar i januari blev totala avskjutningen 40 vuxna och 26 kalvar. När beslutet om att söka skyddsjakt i mars togs reserverade sig tre ledamöter i styrelsen som ansåg att det var förkastligt att jaga dräktiga älgkor på vårskaren med snöskoter.

Mikael Karlsson på Holmen i Lycksele är ordförande i Öråns viltvårdsområde där jaktlaget som fått skyddsjakt ingår. Enligt Mikael är skyddsjakten inte en fråga för skötselområdet utan för enskilda markägare och i det här fallet ett jaktlag som sökt.

– Skyddsjakt innebär att man ska lösa ett problem och då är motorfordon inget problem om de används för att transportera jägare ut i skogen. Det handlar inte om att driva fram eller genskjuta älg med skoter, vilket jag tycker vore förkastligt, säger Mikael.

Calle Franklin, är ordförande i Lycksele jaktvårdskrets och säger till Jaktjournalen att man inte längre har något inflytande över älgjakten. Skogsbolagen har bildat nya älgskötselområden dit de flesta jaktlag mer eller mindre tvingats ansluta sig.
– Tills vidare uppmanar vi A-licensområden att inte ansluta sig till skötselområden där de inte får något inflytande över älgförvaltningen, säger Calle.

Lycksele Jaktvårdskrets beslutade senare att överklaga Länsstyrelsens beslut till Naturvårdsverket. De som jagar uppströms Öreälven tycker att man gått för långt i Örträsk när man kräver att få jaga och skjuta skjuta älgkor med halvgångna foster på skare eller i djup snö.
Naturvårdsverket ställde sig kallsinniga till kretsens och jägarnas synpunkter och godkände vinterjakten med hänvisning till skogsskadorna.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser