Naturvårdsverkets får dödade i vargattack

Stockholm (JJ) Tre får har dödats av varg på Tyresta gård, som drivs av en stiftelse instiftad av bland annat Naturvårdsverket. - Vi ansökte om bidrag till rovdjursavvisande stängsel för två år sedan men fick avslag, berättar Michael Jensen, som är anställd som bonde på gården

Stiftelsen Tyrestaskogen driver nationalpark och naturreservat och Tyresta Gård. Stiftelsen ägs av Naturvårdsverket, Haninge kommun, Tyresö kommun och Stockholms stad.

– Tyresta Gård drivs för att folk ska kunna se hur det ser ut på en bondgård. Vi har guidade visningar och uppskattningsvis 100 000 besökare per år, säger Michael Jensen.

På söndagsmorgonen såg han att ett av gårdens cirka 100 får rörde sig märkligt. Besökarna hade redan börjat anlända till gården när Michael Jensen gjorde upptäckten

– Fåret hade bitskador i hals och nacke och jag fick avliva det. Sedan hittade vi ett ihjälbitet får och ytterligare ett som var så svårt skadat att det fick avlivas, säger Michael Jensen.

”Inte någon risk för vargangrepp”

Arealen på betesmarkerna är cirka 25 hektar och för två år sedan ansökte stiftelsen hos länsstyrelsen om bidrag till så kallat rovdjursavvisande stängsel.

– Vi fick nej med hänvisning till att det inte var någon risk för vargangrepp här, säger Mikael Jensen.

Länsstyrelsens personal har besiktat fåren och ger rådet att fåren tas in nattetid. Men det går inte eftersom de baggar och tackor skiljts för att inte kunna tjuvpara sig.

– Vi har ganska bra staket, fyrtrådigt. Men vi tror att vargen kommit in precis där vi inte har något staket – på gårdsplanen där besökarna anländer, säger Michael Jensen.

Per Wallsten är VD för Stiftelsen Tyrestaskogen och vänder sig emot rubriksättningen, att det är Naturvårdsverkets får som dödats av varg.

– Stiftelsen är en egen juridisk person, även om Naturvårdsverket är en av instiftarna, säger Per Wallsten.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser