Naturvårdsverket vill kunna skilja på finsk och rysk varg

Naturvårdsverket har inlett ett projekt där man försöker särskilja finska vargar från ryska. – Vi får DNA-prover från finska vargar som vi nu analyserar med svenska metoder, säger Jens Andersson på Naturvårdsverket.

Varifrån kommer vargen - Finland eller Ryssland? Nu försöker Naturvårdsverket få fram en metod där vargarna från de båda länderna kan särskiljas. Foto: Gettyimages, karta: Google maps, montage

När en varg dyker upp i exempelvis Norrbotten tar de svenska myndigheterna DNA-prov som visar om det rör sig om en invandrad varg eller en varg från den skandinaviska vargpopulationen.

De svenska genetikerna kan dock inte skilja på om vargen kommer från Finland eller Ryssland.

– Risken för bland annat rabies är större om vargen kommer från Ryssland. Det handlar exempelvis om hur vargen ska hanteras om det blir diskussioner om att flytta den, säger Jens Andersson, som jobbar på viltanalysenheten på Naturvårdsverket.

Funkar svenska metoden?

I Sverige använder man just nu en förenklad DNA-undersökning där 96 parametrar i vargarnas arvsmassa analyseras.

– Med ett prov på hela genomet går det att särskilja finska och ryska vargar. Men den metoden är avsevärt dyrare än vårt enkla test. Därför skickar de finska myndigheterna nu DNA-prover till oss som vi ska undersöka på vårt sätt, för att kolla om vår metod är användbar för att se vilka vargar som är ryska eller finska. Det kan hända att vår metod måste justeras, säger Jens Andersson.

Illegal jakt

Det här projektet är en del i en större samverkan med Finland i vargförvaltningen. Finnarna jobbar på ett system att kartlägga illegal vargjakt som intresserar Naturvårdsverkets tjänstemän.

– Vet man hur den illegala jakten varierar från år till år, och kan visa det för EU, så har man bättre underlag för legal jakt. Nu gick det inte så bra för Finland i EU-domstolen, som tyckte att man inte kunde visa hur den legala licensjakten påverkat den illegala jakten. Med gemensamma resurser kan vi kanske få fram ett verktyg som ger svar, säger Jens Andersson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Läraren som demonstrerade med Djurfront har lämnat sitt jobb

Folkhögskoleläraren som demonstrerade med Djurfront utanför Kupolen i Borlänge har lämnat sin tjänst på Brunnsviks folkhögskola. – Han jobbar inte på skolan längre, säger socialdemokratiska riksdagsledamoten Maria Strömkvist, som är styrelseordförande på skolan.

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼