Naturvårdsverket vill kunna skilja på finsk och rysk varg

Naturvårdsverket har inlett ett projekt där man försöker särskilja finska vargar från ryska. – Vi får DNA-prover från finska vargar som vi nu analyserar med svenska metoder, säger Jens Andersson på Naturvårdsverket.

Varifrån kommer vargen - Finland eller Ryssland? Nu försöker Naturvårdsverket få fram en metod där vargarna från de båda länderna kan särskiljas. Foto: Gettyimages, karta: Google maps, montage

När en varg dyker upp i exempelvis Norrbotten tar de svenska myndigheterna DNA-prov som visar om det rör sig om en invandrad varg eller en varg från den skandinaviska vargpopulationen.

De svenska genetikerna kan dock inte skilja på om vargen kommer från Finland eller Ryssland.

– Risken för bland annat rabies är större om vargen kommer från Ryssland. Det handlar exempelvis om hur vargen ska hanteras om det blir diskussioner om att flytta den, säger Jens Andersson, som jobbar på viltanalysenheten på Naturvårdsverket.

Funkar svenska metoden?

I Sverige använder man just nu en förenklad DNA-undersökning där 96 parametrar i vargarnas arvsmassa analyseras.

– Med ett prov på hela genomet går det att särskilja finska och ryska vargar. Men den metoden är avsevärt dyrare än vårt enkla test. Därför skickar de finska myndigheterna nu DNA-prover till oss som vi ska undersöka på vårt sätt, för att kolla om vår metod är användbar för att se vilka vargar som är ryska eller finska. Det kan hända att vår metod måste justeras, säger Jens Andersson.

Illegal jakt

Det här projektet är en del i en större samverkan med Finland i vargförvaltningen. Finnarna jobbar på ett system att kartlägga illegal vargjakt som intresserar Naturvårdsverkets tjänstemän.

– Vet man hur den illegala jakten varierar från år till år, och kan visa det för EU, så har man bättre underlag för legal jakt. Nu gick det inte så bra för Finland i EU-domstolen, som tyckte att man inte kunde visa hur den legala licensjakten påverkat den illegala jakten. Med gemensamma resurser kan vi kanske få fram ett verktyg som ger svar, säger Jens Andersson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ubsola Ansgar – bra nedärvare byggd för jakt

Jakt med tax är en jaktform Maria Nordström, Götene aldrig tröttnar på. Hennes duktiga strävhårshane Usbola Ansgar var startskottet på en fantastisk tävlingskarriär och uppfödning som har resulterat i många fantastiska jaktupplevelser.

DEBATT: ”Länsstyrelsens jaktförbud kommer knäcka rapphönan”

Länsstyrelsen i Hallands läns yttrande över preliminära förslag till jakttidsändringar innehåller ett flertal slutsatser baserade på egna agendor och tyckande av föredragande tjänsteman. Att införa jaktförbud på rapphöna är det mest allvarliga, skriver tidigare ordförande i Jägareförbundet Halland, Boo Å Wallén.
ANNONS ▼