Naturvårdsverket utreder möjlig vargjakt

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket gör nu bedömningen att riktad selektiv vargjakt kan bli verklighet till vintern, men en utredning krävs. Experter ska få säga sitt först.

Mycket tyder på att det kan bli förvaltningsjakt på vargar nu i vinter. Foto: Per Jonson
Insatsen det handlar om är en selektiv jakt i områden där vargstammen är särskilt inavlad.

– Vi vill få klarhet om det är möjligt att få snabba effekter på inaveln i vargstammen genom en selektiv jakt. Och också om det är lämpligt att vargstammen hålls på en lägre nivå medan vi genomför åtgärder för genetisk förstärkning. Det finns argument för och emot en sådan lösning och därför ber vi nu experterna om en samlad bedömning, säger Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Forskare från Sveriges lantbruksuniversitet och forskningsstationen Grimsö men även andra genetiker ska ta reda på om förutsättningar finns. I december ska slutsatserna redovisas.

Tidigare har både miljöminister Lena Ek och statsminister Fredrik Reinfeldt öppnat upp för förvaltningsjakt på varg i vinter. Svenska Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund kräver också jakt.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser