Naturvårdsverket tar tag i vildsvinsfällfrågan

Stockholm (JJ) Flera vildsvinsfälltillverkare har fått vänta onödigt länge på besked om sina fällor. Nu ber Naturvårdsverket om ursäkt och säger till tidningen ATL att de ska agera omgående.

Snart kan fällfångst av vildsvin bli verklighet för fler jägare och markägare. Foto: Per Jonson.
– Det är delar av vårt arbete i den här frågan som man är mindre stolt över. Det är olyckligt att en tillverkare får godkänt medan alla andra får vänta på besked. Men nu försöker vi städa upp, säger Mette Svejgaard, sektionschef på Naturskydd och artförvaltning på Naturvårdsverket till ATL.
 
Naturvårdsverkets förhoppning är att beslut kring fångstredskap ska fattas innan jul i år. Dessutom ska Naturvårdsverket se över sina rutiner så att sådan här utdragen ärendehantering inte kommer att ske i framtiden.

En av de som fått vänta på besked är fälltillverkaren Lars-Olof Lundgren som tillverkar Lotinfällan. Han har processat mot Naturvårdsverket sedan 2009. Nu överklagar han hanteringen till Högsta domstolen.

Lars-Olof Lundgren är också kritisk till LRF:s agerande. Förbundet har enligt honom varit flata och inte arbetat aktivt för att fler vildsvinsfällor ska bli godkända. Något som hade gynnat förbundets medlemmar som drabbas av vildsvinens framfart.

– Jag är förvånad över den passivitet som LRF:s ledning stått för, man kan tycka att LRF skulle legat i frontlinjen för att få fram fler vildsvinsfällor, men det är snarare tvärt om, säger han till ATL.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser