Naturvårdsverket stoppar skyddsjakt på varg

Ludvika (JJ) Naturvårdsverket stoppar skyddsjakten på vargar som skapat stor oro hos invånare i Ludvika kommun. Rädsla är enligt Naturvårdsverkets beslut inte ett tillräckligt skäl för skyddsjakt.

– Enligt de uppgifter som framkommit så finns det inga påtagliga risker för allmänheten från vargarna som rör sig i Olsjöreviret i Dalarnas län. De har inte uppträtt på ett sätt som kan antas vara farligt för allmänheten, säger Göte Hamplin, vilthandläggare på Naturvårdsverket och fortsätter.

– Människors oro måste självklart tas på största allvar. Visar det sig att det finns behov av skyddsjakt kan länsstyrelsen efter en ny ansökan eller på eget initiativ fatta beslut om skyddsjakt. Man kan också kontakta polisen om det blir fara för människors säkerhet.

Länsstyrelsen i Dalarnas län fattade den 17 oktober beslut om skyddsjakt på varg i Ludvika kommun där närgångna vargar fått bybor att reagera. Vargvärnarföreningen Wolf Association Sweden (WAS) överklagade beslutet till Naturvårdsverket som nu bifallit överklagan.

AKTUELLT

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser