Naturvårdsverket stoppar prickning

Stockholm (JJ) Nu är det slut med prickning av skarvägg i Stockholms skärgård. Naturvårdsverket har stoppat skyddsjakten nu eftersom beslutet överklagats av Sveriges ornitologiska förening.

Länsstyrelsen i Stockholms län beslutade i mitten av april att tillåta skyddsjakt på skarv i skärgården. Beslutet togs för att minska skarvkoloniernas negativa inverkan på fiskbestånden.

Beslutet överklagades av Sveriges ornitologiska förening och Stockholms ornitologiska förening. I dag beslutade Naturvårdsverket att delar av jakten ska avbrytas med omedelbar verkan, så kallad inhibering. All prickning av skarvägg ska därmed avbrytas.

Även den av Länsstyrelsen tillåtna skyddsjakten på vuxna fåglar vid utsättningsplatser för gös och öring ska omedelbart stoppas.

Den del av Länsstyrelsens beslut som under hösten tillåter jakt med gevär vid fiskeredskap och i de 27 fiskfredningsområdena är fortfarande giltigt.

Detta rapporterar Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser