Naturvårdsverket smyghöjer varggolvet!

Stockholm (JJ) Enligt riksdagsbeslutet på referensvärden för varg ska den svenska stammens golv ligga på 170 -270 vargar. Nu förslår Naturvårdsverket helt plötsligt 330 vargar i ett förslag till förvaltningsplan som skickats ut till Länsstyrelserna.

Det är Svenska Jägareförbundets tidning Svensk Jakt som uppger att Naturvårdsverket planlägger att höja golvet för vargstammen. Riksdagen beslutade i höstas att golvet för den svenska vargstammen skulle ligga mellan 170 och 270 vargar. Naturvårdsverket valde den senare siffran som golv.

Nu arbetar Naturvårdsverket med förvaltningsplaner för de stora rovdjuren i Sverige och skickar ut ett förslag till länsstyrelserna. I detta förslaget kan man läsa att 270 vargar helt plötsligt har blivit 330.

Anledningen till höjningen är att vargstammen i dag är koncentrerad i Mellansverige. Innan föryngringar sker i norra och södra Sverige ska populationen tillåtas öka så att det finns en reserv. På sikt vill man förutom 270 vargar i Mellansverige ha minst 30 vargar (tre föryngringar) i södra respektive norra Sverige också. 

I den förslagna förvaltningsplanen för lodjur vill man också släppa upp populationen (golv på 900 istället för 870 individer). Däremot kvarstår den tidigare beståndsgolvet för björn på 1 400 djur.

AKTUELLT

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser