Naturvårdsverket överväger att räkna varg med DNA-prov

Naturvårdsverket ska undersöka om det är möjligt att räkna Sveriges vargar med insamling av vargskit och DNA-prover. Bland annat vill man se vad det skulle kosta.

Naturvårdsverket vill bland annat veta vad det kostar att fastställa vargstammens storlek med hjälp av DNA-prover. Foto: Gettyimages

Jaktjournalen berättade för ett par veckor sedan att norska forskare, som anlitats av Naturvårdsverket, föreslår att man lämnar den teoretiska metoden med omräkningsfaktorer när vargstammens storlek ska uppskattas.

Idag räknar man alla vargrevir med valpar och tar dem gånger tio. Då får man med även vargar på vandring och vargar som inte föryngrat sig.

Men siffran tio är ifrågasatt och framförallt vargvärnare tycker att omräkningsfaktorn ska vara åtta istället. Det skulle i ett slag sänka vargstammen med 20 procent.

Ska kolla att metoden funkar

Jägareförbundets rovdjursansvarige, Gunnar Glöersen, har meddelat att han är för att vargarna räknas med DNA.

Och nu är alltså Naturvårdsverket inne på samma linje:

– Genom att gå över till att inventera varg genom en utvidgad insamling av DNA skulle vi kunna beräkna vargpopulationens storlek direkt, utan att gå omvägen via en omräkningsfaktor. Men innan det kan bli aktuellt måste vi verifiera att metoden fungerar, se till att förvaltande myndigheter får de resultat de behöver för att genomföra sina uppdrag samt göra en ekonomisk analys, säger Jens Andersson, handläggare på Viltanalysenheten, i ett pressmeddelande.

Under tiden som DNA-metoden utreds ska omräkningsfaktorn för vargstammen vara tio, meddelar Naturvårdsverket i sitt pressmeddelande.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Så blir björnjakten 2019 – alla länen

21 augusti är datumet landets björnjägare väntar på. Den stora snackisen i år är den delade jaktstarten i Västerbotten där elva björnar får fällas från 21 augusti och tio lämnas till älgpremiären den 2 september.

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.
ANNONS ▼

Annonser