Naturvårdsverket överväger att räkna varg med DNA-prov

Naturvårdsverket ska undersöka om det är möjligt att räkna Sveriges vargar med insamling av vargskit och DNA-prover. Bland annat vill man se vad det skulle kosta.

Naturvårdsverket vill bland annat veta vad det kostar att fastställa vargstammens storlek med hjälp av DNA-prover. Foto: Gettyimages

Jaktjournalen berättade för ett par veckor sedan att norska forskare, som anlitats av Naturvårdsverket, föreslår att man lämnar den teoretiska metoden med omräkningsfaktorer när vargstammens storlek ska uppskattas.

Idag räknar man alla vargrevir med valpar och tar dem gånger tio. Då får man med även vargar på vandring och vargar som inte föryngrat sig.

Men siffran tio är ifrågasatt och framförallt vargvärnare tycker att omräkningsfaktorn ska vara åtta istället. Det skulle i ett slag sänka vargstammen med 20 procent.

Ska kolla att metoden funkar

Jägareförbundets rovdjursansvarige, Gunnar Glöersen, har meddelat att han är för att vargarna räknas med DNA.

Och nu är alltså Naturvårdsverket inne på samma linje:

– Genom att gå över till att inventera varg genom en utvidgad insamling av DNA skulle vi kunna beräkna vargpopulationens storlek direkt, utan att gå omvägen via en omräkningsfaktor. Men innan det kan bli aktuellt måste vi verifiera att metoden fungerar, se till att förvaltande myndigheter får de resultat de behöver för att genomföra sina uppdrag samt göra en ekonomisk analys, säger Jens Andersson, handläggare på Viltanalysenheten, i ett pressmeddelande.

Under tiden som DNA-metoden utreds ska omräkningsfaktorn för vargstammen vara tio, meddelar Naturvårdsverket i sitt pressmeddelande.

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Nu är tid för att stärka banden med jakthunden

Det är så här års man kan stärka banden med hunden, så att man slipper stå och klia sig i huvudet och fundera på varför den hellre jagar fyra socknar bort än på marken där man själv befinner sig, skriver Mikael Moilanen i den här krönikan.

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Annonser