Naturvårdsverket överväger att överklaga upphävt skyddsjaktbeslut

Stockholm (JJ) Förvaltningsrätten ger Naturvårdsverket rätt på två av tre kriterier för skyddsjakt på varg i Skåne. Domstolen anser dock att Naturvårdsverket inte har visat att det inte finns någon annan lämplig lösning och att Naturvårdsverkets beslut därför ska upphävas.

Förvaltningsrätten delar Naturvårdsverkets bedömning om att de skador som uppstått är omfattande och att det sannolikt är samma varg som utfört angreppen. Skyddsjakt skulle inte försvåra upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus.  

Domstolen anser däremot att – mot bakgrund av vad som framgår av EU-domstolens uttalanden och kommissionens riktlinjer om art- och habitatdirektivet –  att Naturvårdsverket inte tillräckligt har motiverat sitt beslut när det gäller annan lämplig lösning och att Naturvårdsverket därmed inte har visat att det inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt. 

– Skyddsjakt är ett nödvändigt verktyg för viltförvaltningen. Nu ska vi bestämma om vi ska överklaga till kammarrätten. Det är allvarligt att det inte går att genomföra skyddsjakt på varg för att skydda tamdjursägare mot allvarlig skada, säger Gunilla Ewing Skotnicka, sektionschef på Naturvårdsverket.   Naturvårdsverket anser att det är viktigt att få fram vägledande avgöranden om hur skyddsjakt kan bedrivas.  

När Naturvårdsverket fattade beslut om skyddsjakten som skulle ha startat den 21 augusti gjordes bedömningen att behovet av skyddsjakt var stort. Sedan dess har det skett flera angrepp och över 30 får har skadats.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser