Naturvårdsverket avslår skyddsjakt på varg i Riala

STOCKHOLM (JJ) Naturvårdsverket har avslagit ansökan om skyddsjakt på vargen i Riala, enligt ett pressmeddelande. Vargarna är för genetiskt värdefulla och skyddsjakt på ett av de vuxna djuren skulle sannolikt innebära att deras valpar inte klarar sig.

Naturvårdsverket hänvisar till att skadorna som vargarna i Riala har orsakat inte motiverar skyddsjakt. Framförallt inte med tanke på att de är genetiskt värdefulla för vargstammen. 

Hannen i Railareviret är en invandrad varg, vilket är värdefullt för att minska inaveln i den svenska vargstammen. Valparna efter Rialahannen ses som en föryngring värd att skydda och bedöms inte kunna klara sig utan båda sina vuxna föräldradjur.

Ansökan om skyddsjakt på varg i Riala kom efter att en nötkalv och fyra hundar attackerats. Naturvårdsverket anser dock att ”skadorna är i en omfattning som kan väntas vid en vargetablering”.

För att förebygga ytterligare attacker rekommenderar Naturvårdsverket att de som besöker området håller sina hundar i koppel och under bra uppsikt.   

AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser