Naturvårdsverket avslår skyddsjakt på varg i Riala

STOCKHOLM (JJ) Naturvårdsverket har avslagit ansökan om skyddsjakt på vargen i Riala, enligt ett pressmeddelande. Vargarna är för genetiskt värdefulla och skyddsjakt på ett av de vuxna djuren skulle sannolikt innebära att deras valpar inte klarar sig.

Naturvårdsverket hänvisar till att skadorna som vargarna i Riala har orsakat inte motiverar skyddsjakt. Framförallt inte med tanke på att de är genetiskt värdefulla för vargstammen. 

Hannen i Railareviret är en invandrad varg, vilket är värdefullt för att minska inaveln i den svenska vargstammen. Valparna efter Rialahannen ses som en föryngring värd att skydda och bedöms inte kunna klara sig utan båda sina vuxna föräldradjur.

Ansökan om skyddsjakt på varg i Riala kom efter att en nötkalv och fyra hundar attackerats. Naturvårdsverket anser dock att ”skadorna är i en omfattning som kan väntas vid en vargetablering”.

För att förebygga ytterligare attacker rekommenderar Naturvårdsverket att de som besöker området håller sina hundar i koppel och under bra uppsikt.   

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser