Naturfotografen Magnus Nyman 20-årsjubilerar

Rimforsa (JJ) Den 25 januari öppnade naturfotografen Magnus Nyman sin jubileumsutställning - 20 år som viltpaparazzi - på NevaBooks Fotogalleri i Rimforsa.

Magnus Nymans jubileumsutställning bjuder på mängder naturupplevelser som han delar med sig.
Utställningen pågår till den 16 mars 2014 och här kan besökarna se många av Magnus prisbelönta bilder.

– Redan som barn fascinerades jag av djuren. Mina första bilder är tagna med en Kodak instamatic när jag var ungefär fyra år. Änder vid Stångån och de fyrfota vid Valla. När jag växte upp hade jag under några år en fasantupp utanför köksfönstret som fick mat varje dag efter skolan.

– Jag la ut äpplen till älgar och hö till rådjuren. Att sedan oupptäckt smyga fram och titta på dem var en spännande utmaning. De blev som små prickar på bilderna med den lilla kompaktkameran. Med åren blev kameror och objektiv större. Men spänningen var fortfarande den samma.

– I dag är det mera väntan och iakttagande än smygande. Att sitta på en plats och uppleva djuren och naturen oupptäckt är en spännande och lärorik upplevelse. Att se kalvar dia. Handjur som slåss om vem som är starkast. Att se björnen rakt i ögonen på bara några meter gömd av en plywoodlåda ger mig än i dag samma adrenalin, glädje och njutning som i ungdomen. Alla dessa upplevelser vill jag dela med mig av till andra. Genom bilder eller genom att ta med dem till ett gömsle där örnar kalasar på ett dött djur, hjortar fightas eller björnar och vargar kämpar om maten.

Naturen är fantastisk. Det finns inga exakta sanningar som inom matematik eller fysik. Allt kan hända bara man ger sig tid att vara där och oupptäckt.

Magnus Nyman (född 1971) har arbetat professionellt som frilansfotograf sedan 1993, dvs i 20år och han har sin bas i Östergötland. Han har vunnit flera prestigefyllda priser. 1997 vann han ett andrapris i BG Wildlife Photographer of the Year, arrangerad av BBC. 1995 blev han den yngsta någonsin att få Naturfotograferna/N och Kodaks naturfotostipendium. Magnus Nyman och Göran Bengtsson tilldelades Svenska Jägareförbundets kulturpris 2000 för boken Jaktens själ.

Magnus har haft flera utställningar bl.a. på Victor Barsokevitsch Fotograficentrum, Kuopio, Finland, 2003, Svenska ambassaden Washington DC, USA, 2000, Virserums konsthall 1999 och i Fotoateljén Gamla Linköping 1995 och 1998.

Vilda djur, jakt och hundar är Magnus favoritmotiv. Han är själv en hängiven friluftsmänniska, viltskådare och jägare. Han arbetar mest med reportage åt svenska och utländska tidningar och magasin men även med reklambilder.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser