Nattliga SMS till vargskytt upp i högsta instans

Norge (JJ) Polismannen som dömts för att ha instruerat en vargskytt hur han skulle säga i förhör får nu sin sak prövad i högsta instans.

Högsta rättsinstans i Norge ska pröva om polismannen gjorde sig skyldig till brott när han SMS:ade till en vargskytt. Foto: Mikael Moilanen och Gettyimages

En 40-kilos hanvarg sköts i början av oktober 2016 från helikopter i Lierne. Mannen som sköts skulle förhöras dagen efter.

Under kvällen och natten skickade polismannen, som i närvaro av en jurist skulle hålla förhöret med skytten, SMS där han instruerade skytten hur han skulle säga för att ärendet skulle läggas ned.

Polismannen skrev att mannen skulle säga att det var ren överallt och att vargen jagade renarna, att han var övertygad om att attacken skulle fortsätta om inte vargen sköts. Eftersom en död ren påträffats skulle berättelsen visa att vargen varit i området en längre tid.

45 dagars fängelse

Polismannen skrev också att skytten inte skulle säga någonting till andra poliser om SMS-meddelandena.

Men det gjorde skytten och åtal väcktes mot polismannen.

Han friades först i tingsrätten men dömdes sedan till 45 dagars fängelse i lagmansrätten för att ha motarbetat rättsväsendet.

Polismannen har överklagat domen och nu har Høyesteretten beslutat att ärendet ska prövas där, rapporterar Adresseavisen.

Mannen som sköt vargen avled några månader efter händelsen och därför lades utredningen om vargens död ned.

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser