Nattliga SMS till vargskytt upp i högsta instans

Norge (JJ) Polismannen som dömts för att ha instruerat en vargskytt hur han skulle säga i förhör får nu sin sak prövad i högsta instans.

Högsta rättsinstans i Norge ska pröva om polismannen gjorde sig skyldig till brott när han SMS:ade till en vargskytt. Foto: Mikael Moilanen och Gettyimages

En 40-kilos hanvarg sköts i början av oktober 2016 från helikopter i Lierne. Mannen som sköts skulle förhöras dagen efter.

Under kvällen och natten skickade polismannen, som i närvaro av en jurist skulle hålla förhöret med skytten, SMS där han instruerade skytten hur han skulle säga för att ärendet skulle läggas ned.

Polismannen skrev att mannen skulle säga att det var ren överallt och att vargen jagade renarna, att han var övertygad om att attacken skulle fortsätta om inte vargen sköts. Eftersom en död ren påträffats skulle berättelsen visa att vargen varit i området en längre tid.

45 dagars fängelse

Polismannen skrev också att skytten inte skulle säga någonting till andra poliser om SMS-meddelandena.

Men det gjorde skytten och åtal väcktes mot polismannen.

Han friades först i tingsrätten men dömdes sedan till 45 dagars fängelse i lagmansrätten för att ha motarbetat rättsväsendet.

Polismannen har överklagat domen och nu har Høyesteretten beslutat att ärendet ska prövas där, rapporterar Adresseavisen.

Mannen som sköt vargen avled några månader efter händelsen och därför lades utredningen om vargens död ned.

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser