Nätt småviltsstudsare från Tjeckien

hornet.jpgBland dom stora vapentillverkarna är det få som tillverkar studsarmekanismer skräddarsydda för de minsta jaktpatronerna med centralandtändning. Tjeckiska CZ är ett lysande undantag. Deras CZ 527 är en liten mausermekanism för partroner från .223 Remington och nedåt. Månadens testvapen är i kalibern .22 Hornet, en av marknadens minsta patroner med centralandtändning.

Industrikoncernen där CZ ingår finns i Tjeckien och tillverkar allt från pinnfräsar till delar i flygplansmotorer. Någonstans däremellan produceras vapen för jakt och sportskytte. CZ tillverkar även pistoler och militärvapen. Tidigare var delar av de vapen som CZ tillverkade stämplade med det i jägarkretsar välkända namnet BRNO.
CZ håller fast vid den gamla Mauser m/98 konstruktionen i sina cylindermekanismer. Någon exakt kopia av den mer än hundra år gamla konstruktionen är det inte fråga om. I stora drag är det en m/98 anpassad till dagens krav med kikarmontage och säkring som fungerar med kikarsikte monterad.

Nätt lås
Allt färre stora vapentillverkare har cylindermekanismer skräddarsydda för patroner i .222 Remingtonfamiljen på sitt program. SAKO:S Vixen var ett utmärkt exempel på en liten och smidig låda som det går att bygga mycket fina lättviktsvapen runt. CZ 527 är en liten mekanism som anpassats till små patroner som .22 Hornet .222 Remington med flera.
CZ har valt att hålla fast vid Mauser 98 konceptet med den långa utdragaren och kontrollerad matning. Finish och passning är tyvärr inte som på den nya 550 serien och påminner mera om de gamla 600 studsarna. De tekniska lösningarna är dock mycket ”gammaldags” med integrerade kikarfästen och påkostade öppna riktmedel. Dessa komplicerade tekniska lösningar återfinns normalt på studsare med betydligt saftigare prislappar.

Stål
Hela mekanismen, underbeslag och magasin är tillverkade i stål. Att underbeslaget är av stål är tyvärr alltför sällsynt på dagens jaktvapen. Huruvida man tycker att underbeslaget är snyggt på CZ 527 är en helt annan fråga. Det löstagbara radmagasinet för fem patroner sticker ut en bit under stocken och för tanken till en automatkarbin snarare än en jaktstudsare. Men av stål är det, vilket kan vara en liten tröst.
Magasinet har gedigen fastsättning med en tangent som sitter lätt åtkomlig på sidan av magasinsschaktet. CZ för traditionen vidare från BRNO med att utrusta sina studsare med tämligen svårhanterliga trycken men med snälltryck. När man för avtryckaren framåt spänns snälltrycket och vips har man ett bra trycke på bössan. Denna lösning känns dock som en väg förbi den bästa lösningen som ett bra direkttrycke skulle ha varit.

Bakåtsträvare
Säkringen går ”bakåt” och spärrar faktiskt slagstiftet direkt utan omvägen via tryckmekanismen. Även slutstycket spärras när vapnet är säkrat. Säkringen har endast två lägen, vilket innebär att den saknar plundringsläge. Säkringstangenten var på testvapnet tämligen svårmanövrerad och torde nog utgöra ett allvarligt hot mot jaktlyckan om fingrarna är lite stelfrusna.
Slutstyckshantagets fastsättning skiljer sig en del mot CZ550 seriens studsare. Själva slutstyckshantaget är inte fastlött i slutstyckskroppen utan sitter fastlåst med hjälp av en hylsa som omsluter slagstiftet. Denna lösning återfinns på till exempel Varbergerstudsaren med flera. Utstötning av avfyrade patroner sker med ett stålbleck som löper i ett spår i den vänstra låsklacken på slutstycket, precis som på Mauser m/98.

Kikarfästen
CZ 527 har spår för kikarfästen frästa i lådan. Detta är ett utmärkt system för att fästa kikarsiktet och med ett bra fäste blir det möjligt att montera av och på utan att inskjutningen rubbas. CZ har valt att inte ha samma mått på kikarfästena som på de fullvuxna mekanismerna. Vi monterade en kikare för provskjutning i ett fäste passande Tikka utan problem. Det gick inte att använda rekylstoppen för Tikka låset. Då testvapnet var i .22 Hornet var rekylkrafterna hanterbara utan rekylstopp.
Med en pipa kammrad för .223 Remington kanske denna lösning inte alls hade fungerat lika bra. De öppna riktmedlen som sitter på CZ 527 är av hög kvalitet och siktesrampen är till och med en integrerad del av pipan. Troligen är det ett fåtal jägare som kommer att använda sig av öppna riktmedel vid jakt så det kanske hade varit nog så elegant och stilrent utan öppna riktmedel. Det bakre siktet riskerar att vara i vägen vid kikarmontering. För att montera lågt var vi tvungna att demontera siktet vid provskjutningen.

Snygg valnöt
Stocken har klassisk mellaneuropeisk design med svinrygg men med ett lite mera Amerikainspirerat kindstöd. Valnötskolven på testvapnet var förhållandevis ljus med en riklig ”fiddlebackmelering”.
Finishen på kolven är inte helt bra. Det syns en hel del sliprepor om man granskar stocken närmare. Med hjälp av slippapper och en bra stockolja skulle det gå att få mycket fin lyster på testvapnets stock. Bakkappan av plast hade även den tydliga spår av inpassningen.
Nätskärningen med 16 linjer per tum är bra utförd och såg bättre ut än på många vapen med betydligt högre priser. Passning mellan trä och metall får godkänt och det kändes inte som ett akut behov att plastbädda bössan.
Kolven är bra anpassad till de öppna riktmedlen och kändes inte allt för låg när kikarsiktet monterats. Fasta rembyglar av utmärkt modell är monterade på kolven.

Hornet
Om vi hade valt att inskaffa en CZ 527 kanske inte kalibern blivit .22 Hornet. .222 eller .223 Remington hade nog lockat mera. Detta innebär absolut inte att vi anser att Hornet skulle vara en dålig kaliber. Denna lilla .22: a är en mycket trevlig patron som lämpar sig mycket bra till många sorters jakt som bösstestarna tyvärr sällan ägnar sig åt. Jakt med trädskällare, åteljakt på räv samt ripor på våren är väl de jaktformer vi främst förknippar med den lilla Hornetkalibern.
Upp till cirka 120-130 meter är det en utmärkt jaktpatron. Den kanske är ett fall för handladdaren för att kunna skräddarsy patroner och anpassa prestanda och olika kulor till just den egna bössan. .22 Hornet är en lite kinkig patron att ladda eftersom patronens utrymme för krut är väldigt litet. Det rör sig oftast om laddningar under 10 grains av någon snabbrinnande krutsort. Trycket stiger blixtsnabbt och det är mycket lätt att överladda patronen. Yttertemperaturen är något man bör räkna med när man andvänder sig av hårda laddningar.

Testskjutning
Vi provade vårt exemplar av CZ 527 med handladdade patroner såväl som fabriksladdade från SAKO. Någon riktigt extrem precision lyckades vi aldrig krama ur bössan. Träffbilderna låg runt 25-30 mm på 100 meter. Med ytterligare handladdning skulle det sannolikt gå att krympa träffbilderna ytterligare. Det är dock frågan om fullt tillräcklig prestanda för denna patrontyp då 100 meter nästan får betraktas som ett maxavstånd vid jakt.
Patronerna matade upp snällt ur magasinet och kastades ut efter avfyrning utan problem. Det är trevligt att hantera en mekanism med fast utstötare när vapen ska provskjutas. Man behöver inte vara orolig för att tomhylsorna ska sprätta ut från mekanismen så fort de passerar utkastarhålet med efter följande detektivarbete för att återfinna hylsorna om dessa ska laddas om.

Bra köp?
Det är med blandade känslor man betraktar en CZ eller äldre BRNO studsare. Det som tilltalar är de gammaldags lösningar som sällan ses på dagens moderna vapen. Mekanismerna är en utmärkt bas för specialbyggen.
CZ mekanismerna har uppnått en viss popularitet bland byggarna av customvapen i USA. Det som besvärar är att finish och passning kan kännas lite undermåliga ibland. I rättvisans namn ska vi säga att CZ 550 seriens bössor klarar sig väl i jämförelse med de flesta av dagens produktions vapen. CZ 527 har dock kvar en del av den gamla 600 seriens lite grovhuggna känsla. Att det är en rejäl bössa som kommer att fungera utmärkt är det dock inget tvivel om.

Fakta CZ 527:
Längd: 107 cm
Piplängd: 60 cm
Vikt: 2,8 kg
Kaliber: .22Hornet .222Rem .223Rem
Säkring: Spärrar slagstift samt slutstycke
Trycke: Direkttrycke, snälltrycke
Magasin: Löstagbart radmagasin för fem patroner
Pris: ca 5 800 kr
Generalagent: Normark Scandinavia AB
Text och foto: THOMAS ERIKSSON, STEFAN KARLSSON

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser