Nässjöns Astock – En riktig rävpiska

Schillerstövaren Nässjöns Astock är en naturbegåvning i konsten att jaga räv och en drömhund för sin ägare, Patrik Isakson, Aneby. Han har ett drevsätt och skall som får räven att bukta. Han väcker på slag och skäller dessutom ståndskall vid gryt. Text och Foto: Ted Karlsson

Astock kommer farande i full fart.

Det är fortfarande bara gryning när Patrik Isakson sätter pejlen på Astock och släpper ut honom ur bilen. Direkt han kom­mer ur bilen är det full fart och riktning mot skogen. I väntan på dagens övriga jägare blir det tid för lite jaktprat.
– Han har nog det mesta man kan önska sig, men det är ju min första stövare så jag har ju inget eget att jämföra med, säger Patrik som svar på frågan om hur Astock är som jakthund.
I samma ögonblick kommer de första väckskallen från Astock och vi kan konstatera att vittring efter dagens första räv är funnen.
– Han jagar bara räv numera, men oavsett så vet jag att det är räv om han väcker för han har aldrig väckt på annat vilt än just räv, berättar Patrik.

Upptag och drev

Medan vi lyssnar till väckskallen och studerar pejlen så dyker dagens jaktvärd, Patrik Thure, upp och även jaktkompisarna Patrik Eklund och John Thure som ska vara med som passkyttar.
En kopp kaffe och än mer jaktsnack hinns med under tiden som Astock jobbar med rävslaget. Men i samma stund som väck­skallen övergår i ett flytande drev blir det allvar. Bössorna kommer fram och passen fördelas.
Drevet går bra och är på väg ner mot en sjö, vänder där och tillbaka in mot upptagsområdet. Förhoppningen är att det ska stanna och bukta där. Räven har lite andra planer och skallet hörs allt mer avlägset och till slut är det utanför dagens jaktmark.

Nytt släpp, nytt drev

Efter en snabb överläggning med jaktvärden så beslutas det att koppla upp Astock och släppa i ett nytt område.
– Det tillhör verkligen undantagen att jag gör så här och kopplar innan han själv avbrutit. Jag har ju märkt att han oftast reder ut problemen och då kan räven snabbt vara tillbaka till upptagsområdet. Men nu är det ju en bra bit utanför marken så vi pro­var ett nytt ställe, säger Patrik när Astock är uppkopplad.
Nytt område och Astock gör på samma sätt igen, så fort kopplet är av så drar han i väg.
– Söket är en av hans starkaste sidor och jag tycker en stövare ska ha ett bra sök och kunna jobba självständig, säger Patrik och tar fram ryggsäcken. Under tiden som förmiddagsfikat inmundigas så har Astock letat rätt på ett nytt rävslag och första väckskallen kommer drygt 500 meter från oss. Några minuter senare är det fullt drev.
– Gå ner och ställ er vid bron så ställer vi ut oss här uppe, säger Patrik Thure och pekar i riktning mot där Astock tog upp.  Räven går i pass och skottet ekar över ängen.

Räven går i pass och skottet ekar över ängen.

Räv i pass
Även denna gång ser det ut som att räven ska dra i väg på långskjuts och efter en stund är drevet utom hörhåll.
– Vi står kvar lite här, de andra passarna står bra till och det kan ju snabbt vända tillbaka, säger Patrik.
Drevet buktar en stund någon kilometer ut men sedan blir det som vi önskar. Det vänder in mot oss och Astock hörs allt tydligare.
Passet vid bron visar sig vara vinstlotten för i åkerskanten strax intill blir plötsligt en räv synlig. Några buskar skymmer och medan räven är bakom lyfter Patrik bössan. I samma sekund som räven kommer fram i luckan passerar den också våra spår och effekten uteblir inte.
Full fart och Patrik är med och svingar förbi, pang, pang. Båda skotten smäller nästan reflexmässigt och räven försvinner ur synhåll.
– Den kastade ju precis i skottögonblicket men jag tror det tog bra, säger Patrik samtidigt som Astock blir synlig på åkern.

Räv nr 92

Mindre än 50 meter från skottplatsen ligger räven och samtidigt som Astock kommer fram är det hela över.
– Detta var verkligen roligt och har jag räknat rätt så var detta räv nummer 92 som
skjuts för Astock, antingen på drev eller sådana som han kört in i gryt men den över­vägande delen är skjutna på drev, säger Patrik samtidigt som han lyfter räven och försöker hålla den undan för Astock som anser sig ha en del otalt med den.
Det blir sedan ytterligare ett släpp och Astock visar återigen att han har bra sök och förmåga att hitta räv. Tredje slagarbetet resulterar dock inte i något upptag innan Patrik kopplar honom.
– Han hade nog letat reda på denna räv också men med två drev och en skjuten så man får vara nöjd ändå, säger Patrik med ett leende.

Nöjd husse och hund.


Två kullar
Astock är provad i avel och hittills är det två kullar efter honom. Båda dessa visar gott gry i skogen och flera av avkommorna är förhoppningsvis startade på jaktprov efter denna säsong.
Den ena av parningar gjordes med en utpräglad rävhund och där ser man hur de egenskaperna slagit väl ut.
– De ska tydligen fungera mycket bra som rävhundar och de har ett utpräglat rovdjursintresse, berättat Patrik.
Till den andra kullen är tiken en harhund och där har avkommorna också blandat lite mer när det gäller drevdjur.
– Det ser ut att bli både har- och rävhundar i den kullen men det verkar också var riktigt bra jaktlust i dem.

Tredje gången gillt
Astock har en fantastisk meritrad, både i utställningsringen och på jaktproven. Enda nollan i protokollet kom 2012 då en av dagarna på ett elitprov slutade utan upptag.
020schillerAstocks jaktprov har dessutom kvalat in honom två gånger till räv-SM och båda gångerna har det slutat med en silverplats.
– SM har varit otroligt kul och jag uppskattar verkligen allt man fått vara med om. Alla trevliga människor man träffat och så många fina kontakter det skapat.
– Nu har jag ju varit med två gånger men får jag en chans till så kommer jag att starta. Kanske inte mest för min egen skull utan mer för schillerrasens och Astocks skull. För så mycket kan jag säga att det kändes rejält surt att bli slagen av en hund som växlade från räv till hare på ett räv-SM, dess­utom när särskiljningen gjordes på antal tapptminuter, avslutar Patrik.

Astocks 3 bästa egenskaper:

1.    Jaktlusten
2.    Söket
3.    Slagarbetet

Fakta:

SE J(Räv)CH SE UCH RR Nässjöns Astock, S34435/2009.
Efter: SE J(Räv)CH RR Börsgårds Krut, S37641/2002.
Undan: SE J(Räv)CH SE UCH RR Queen, S47218/2006.
Ägare: Patrik Isaksson, Aneby.
Uppfödare: Tommy Sundell, Hortlax.

Utställning

2011
SvStk    Göran Johansson    E Jkl, 1 Jkk, CK, Cert, 1 Bhkl, BIM
SvStk    Åke Sjöström    E Jkl. 1 Jkk
SvStk    Siv Bengtsson    E Jkl, 1 Jkk, CK, Cert, 1 Bhkl, BIR
SvStk    Ann Carlström    E Jkl, 1 Jkk, CK, Cert, 1 Bhkl, BIM

Jaktprov

2010-2011
SvStk    Lennart Eckerberg    1 SR

2011-2012
SvStk    Lars-Ove Fritz    3 SR
SvStk    Lars-Åke Johansson    1 SR
SvStk    Jan Götskog    1 SR Ekl
Torgny Lifström
SvStk    Jens Engdahl    0 SR Ekl
Roland Johansson

2012-2013
SvStk    Ulf Sivberg    1 SR Ekl CACIT
Kent Allansson

2013-2014
Jörgen Rolf    1 SR Ekl
Per-Åke Gustavsson

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Läraren som demonstrerade med Djurfront har lämnat sitt jobb

Folkhögskoleläraren som demonstrerade med Djurfront utanför Kupolen i Borlänge har lämnat sin tjänst på Brunnsviks folkhögskola. – Han jobbar inte på skolan längre, säger socialdemokratiska riksdagsledamoten Maria Strömkvist, som är styrelseordförande på skolan.

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼