Närmare 50 stövare anmälda till Eksjöprovet

Eksjö (JJ) Till helgen arrangerar Smålands Stövarklubb det internationella elitprovet "Eksjöprovet" i skogarna runt Eksjö i Småland. 46 stövare är föranmälda.

Eksjöprovet är Sveriges största jaktprov för stövare. Elitprovet har med sina drygt 40 år på nacken blivit något av en institution och är mycket populärt.

– Man kan nog säga att det är det mest prestigefulla provet för stövare, säger Tomas Lööf, fullmäktige.

Han berättar att det kommer hundar från hela Sverige men även norska deltagare återfinns i startfältet.

– Vi strävar efter att erbjuda så bra provmarker som möjligt. Vi har bra kontakt med jakträttsinnehavare och vägvisarna är kunniga. Målsättningen är att varje provruta ska vara runt 1 000 hektar och de ska ligga inom en femmilsradie från Eksjö. I år har vi nog fått vidga den radien något.

Startfältet i år utgörs av 20 finskstövare, 19 hamiltonstövare, fyra schillerstövare, två smålandsstövare och en dunkerstövare.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼