Annons
Närgången varg i Nykvarn ska avlivas - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
5 månader sedan skyddsjakt
Vargen i Nykvarn har uppträtt tillräckligt närgånget, enligt länsstyrelsens personal. Den ska avlivas. Arkivbild: Gettyimages
Närgången varg i Nykvarn ska avlivas

Länsstyrelsens personal i Stockholms län har beslutat att en närgången varg i Nykvarn ska avlivas i skyddsjakt.

”Beslutet har fattats mot bakgrund av att varg har rört sig i tätbebyggt område den senaste tiden, vilket har skapat oro för många människor”, skriver länsstyrelsen i Stockholm på sin webbsida.

Beslutet om skyddsjakt är taget på initiativ av länsstyrelsens tjänstemän.

Ett 70-tal observationer av varg har rapporterats in till myndigheten de senaste veckorna. Det är varg som rör sig nära bebyggelse omkring Nykvarn och västerut.

Ett antal katter rapporteras ha försvunnit, och antas ha blivit mat till vargen. Dessutom har den intresserat sig för hundar.

”Flera av rapporterna har kvalitetssäkrats av Länsstyrelsens personal”, skriver länsstyrelsen i Stockholm.

”Oro och obehag”

I grunden för beslutet ligger rekommendationer från Viltskadecenter; vargar som rör sig nära människor och vänjer sig vid det utgör en risk.

– Dessutom kan vargens uppträdande nära bebyggelse, människor och husdjur innebära oro och obehag för de människor som bor och rör sig i området. Den känslan kan bli långvarig om situationen inte ändras, säger Sara Sundin, chef för enheten för natur- och viltärenden på Länsstyrelsen Stockholm, på myndighetens webbsida.

Jakten omfattar en varg som rör sig ensam inom avgränsat område väster om Nykvarn och söder om väg E20. Jakten är tillåten från den 30 augusti till den 30 september.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!