När borde man få börja jaga?

Många tolvåringar är klara för att uppsiktsjaga, men man måste ta sig till Sydafrika för att det ska vara lagligt.
Att allt var bättre förr är ett påstående som av och till framförs av, naturligt nog, äldre jägare. Det kan nog diskuteras men om inte allt var bättre förr så var i alla fall inte lagar inom jakten så komplicerade. Eller man tog inte så allvarligt på det. Själv fick jag jaga på egen hand med lånat hagelgevär innan tonårsåldern. Cyklade med samma gevär, dock i fodral, till lerduvebanan och sköt tillsammans med gubbarna. Det tyckte de var roligt, möjligen med undantag av de som blev besegrade av ynglingen, men ingen gnällde om åldersgränser, inte heller under jakten.

På grund av fårskötsel var jaktstarten på småvilt tidigare utan hund än med. En gång när jag kvällen innan det blev lagligt med hund, sköt en hare på fäbodvallen där det låg ett gäng stövar­jägare blev de naturligtvis förbannade. Men när de krånglade med farsan och morbror nämndes aldrig skyttens låga ålder.

I Norge kan man i dag jaga småvilt, dvs upp till rådjur, under uppsikt av vuxen från 14 års ålder och självständigt från 16 års ålder. För att jaga storvilt under uppsikt måste man fylla 16 det året och det år man fyller 18 får man även jaga storvilt självständigt.

I Sverige måste man vara 18 eller äldre för att jaga på egen hand. Från 15 år får man jaga under uppsikt av annan vuxen, så kallad uppsiktsjakt. Man kan kanske förstå varför man ska ha en viss ålder och mognad för att jaga själv men varför är det åldersgräns för upp­siktsjakt? Så länge det är en vuxen och erfaren jägare intill som kan vägleda och eventuellt korrigera, spelar det då någon roll om ynglingen är 12 eller 15 år?

Det är självklart skillnad på ungdomarnas mognad, men det är också stor skillnad på deras jakterfarenheter. Några har varit med sin jaktintresserade pappa, mamma eller annan jakttokig bekant sedan de kunde gå och har redan vid 10–12 års ålder skaffat sig mer kun­skap än många 50-åringar som börjar jaga i 40-årsåldern. I den åldern är de också enormt mottagliga för kunskap. Det man har sagt eller visat en gång, det sitter för alltid.

När man passerat 50 år må man inse att förmågan att komma ihåg saker och ting inte är densamma som i ungdomen, men vissa saker som gjort intryck har dock fått bra fäste. Som då jag satt i en gåsgrop, ner­grävd i en skördad majsåker, tillsammans med en 12-åring i Sydafrika. Samtidigt som solen gick upp kom det flockar med egyptiska gäss som kacklande skul­le slå bland bulvanerna.

Det var allt annat än enkelt flyktskytte, speciellt för en som knappt hade skjutit på ler­duvor förr, och många av gässen kom för högt. PH:en som satt i pickupen i bakgrunden frågade lite anklagande varför vi inte sköt på alla gässen som kom på 40 meter. Han var självklart mer intresserad av resultatet i siffror, men sa inget då jag frågade varför man ska lära en ung jägare att skjuta på för långa håll när det gäller ett så hårdskjutet vilt som gäss?

I Sydafrika har man ingen nedre åldersgräns så länge man kan skjuta. På en annan jaktfarm bevisade tolvåringen med en lånad .243 Winchester att han kunde just skjuta och vi jagade några gånger tillsammans och några gånger med var sin guide. En eftermiddag hade guiden låtit honom skjuta på en impalabock med bra horn på så gott som 100 meter. Det blev bom och stämningen var lite tryckt då vi satt och summerade händelsen. Guiden förstod till slut att 100 meters håll och trebenstativ var för svårt för en så ung och orutinerad skytt.

Dagen efter revanscherade tolvåringen sig genom att fälla en duiker, en antilop i storlek med ett rådjurskid och som trivs i tät vegetation. De fick ögonen på den fina bocken och smög sig in på 30 meter, medan den stod delvis dold, men bakre delen av bogen fri, bakom ett snår. Nu satt .243-kulan där den skulle och bocken kom aldrig ut ur tätningen. Troligen lärde sig 12-åringen mer av det skottet än av all världens litteratur.n

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser