Nadja – vass uppstickare i älghundsvärlden!

Nadja väntar spänt på klartecken att gå ut på sök.SE J(LÖ)CH, FI JCH Quinzygårdens Nadja lyckades som den första laikan någonsin att kvala in till Älghunds-SM 2011. Men hon nöjde sig inte med detta konststycke. Nadja löpte linan ut och vann hela tillställningen. En historisk händelse i älghund-Sverige. Text och foto: Ulf Lindroth

När Daniel Larsson, Krylbo, skulle skaffa älghund ville han ha en hund han kunde fortsätta att jaga med efter att älgjakten var över. Annars såg han en risk att hundsäsongen skulle bli alldeles för kort. Rovdjursjakter och inte minst lodjur hägrade och valet föll på östsibirisk laika.
Quinzygårdens Nadja är hans andra hund. Och även om Daniel fortfarande har kvar planer på rovdjursjakter har han fått en utpräglad älghund. Nadja visste nämligen vad hon ville. Hon ville jaga älg.
– Nadja är född i februari, berättar han. Hon ståndade första älgen vid fem månaders ålder. Redan då anade jag att det här kunde vara något.
När JJ träffar henne har hon fem förstapris på jaktprov och nå­gon vecka senare tog hon även det slutgiltiga spårprovet för sitt jakt­championat.

Det är ful fart från första stund när Nadja släpps.Drömstart på karriären

Tiken fortsatte med älgarna och gjorde det bra. Det fälldes fem älgar för Nadja den första hösten. Daniel reagerade på att tiken tycktes förstå vad det var frågan om redan från början.
– Hon la upp ett sök direkt. Inte så långt i början, men hon sökte systematiskt. Vidden kom med tiden.
Älgjakt med löshund är något av en nationalsport i svenska jägar­kretsar. Att en älghund är duktig är en sak, men det behöver inte betyda att den kan mäta sig med de bästa. Och laikor i all ära, men jämthundar och gråhundar dominerar stort på älghundsproven.
Det skulle visa sig att Nadja kunde hävda sig bra i jaktprovs­miljön också. Hösten 2011, vid tre och ett halvt års ålder, blev hon den första laika som kvalat in till Älghunds-SM. Och väl där vann hon.
Men detaljerna kring SM-tävlingarna har Jaktjournalen publicerat tidigare, se JJ 12/11. Några veckor senare träffar vi i stället Daniel Larsson och Nadja för en jaktdag på deras hemmaplan.

Snabb och smidig
Det är den sjunde november. På Bjurfors jaktlags marker på gränsen mellan Dalarna och Västmanland finns det några älgar kvar på licensen. Sju av de nio som fällts hittills i år har fällts för löshund och målet för dagen är att försöka ta ännu en på stånd för Nadja.
– Hon brukar göra en runda och komma tillbaka och kolla, säger Daniel Larsson då han kopplat loss tiken. Sedan brukar hon söka rätt på älg.
Nadja är lätt och snabb och på något ögonblick är det bara gungande grangrenar som skvallrar om åt vilket håll hon sprang. Tempot är minst sagt högt.
– De låga jaktprovsettorna hon fått har oftast berott på att hon fått tag på älg i första rundan och inte hunnit få något för söket först, säger Daniel. Men söket har bara blivit bättre och bättre.
Den här dagen är det i princip vindstilla i markerna. Det är grått och fuktigt och varmt för årstiden. Frågan är var älgarna står en dag som denna. Vi hittar inga färska älgspår.
Nadja jobbar på men tar kontakt med jämna mellanrum. Farten är hela tiden hög, men tiken tar sig gärna tid att hälsa.
– Hon är väldigt social, kommenterar Daniel. Hon kan växla mellan full fart i skogen och väldigt lugn hemma.

Daniel Larsson med östsibiriska laikan Quinzygårdens NadjaMycket envis
Pejlen visar att Nadja söker av stora ytor. Men hon tar sig gärna tid att komma fram och slickar på en hand eller hälsar på något annat sätt då hon passerar. Hon jagar hårt, men hon jagar tillsammans med husse.
När Daniel ska lyfta fram något han värdesätter extra mycket blir det likafullt en helt annan egenskap han nämner först: Nadjas envishet.
– En älghund ska inte lämna ståndet även om jag är en mil bort, säger han. Och envis, det är hon.
Ett annat stort plus är ståndar­betet. Nadja inleder gärna stånden försiktigt.
– Det är som om hon vill se efter ifall det finns fler älgar. Undantaget är om hon plötsligt springer på en älg, till exempel i medvind. Då drar hon i gång direkt, säger Daniel.
Vidare sätter Daniel stort värde på Nadjas stora jaktlust. Särskilt att den yttrade sig tidigt och gav en snabb start på hennes jaktliga karriär. Han hoppas att den tidiga jakten går i arv och det verkar lovande. Nadja har haft en valpkull – kennelnamnet är Skalltorpets – och när reportaget genomförs har valparna hunnit bli 1,5 år. Det har då skjutits älg för fyra av fem.
På frågan om Nadjas svaga sidor funderar Daniel lite, sedan nämner han en:
– Lydnaden. Men det får jag ta på mig.

Quinzygårdens Nadja blev 2011 den första laika som kvalificerat sig till Älghunds-SM. Hon blev ock­så SM-vinnare.Björnjakt hägrar

Den korta novemberdagen går. Vi har fortfarande ingen älgkontakt och inga färska spår. Det har trots allt skjutits en hel del älg i området och det sågs varg på en grannmark häromdagen. Med någon timme dagsljus kvar kopplar vi Nadja.
Det blev ingen älg i dag, men sådan är jakten. Inte ens en ung SM-vinnare med ett 40-tal skjutna älgar bakom sig kan trolla fram älgar.
Och hon lär få fler chanser. Nadja har inte så mycket mer att bevisa på jaktproven, så det blir mycket jakt framöver. Kanske rentav lite av de där rovdjursjakterna Daniel Larsson tänkte sig då han valde laika:
– När hon är färdigmeriterad på älg kan jag tänka mig att satsa mer tid på att spåra björn och släppa på björn, säger han.
Nadja lär ställa upp. Jaktlust saknas inte.

NadjaSE J(LÖ)CH, FI JCH Quinzygårdens Nadja, S23713/2008
Efter: SE J(LÖ)CH Tyson S15563/2006
Undan: J Skrockens Nita S22372/2004
Ägare: Daniel Larsson, Krylbo
Uppfödare: Monika och Christoffer Cederberg, Borlänge

Svenska jaktprov
2009-11-11    Östsvenska    Thomas Rahmberg    75 p, 1
2009-11-24    Östsvenska    Sven-Olof Andersson    30 p, 0
2010-08-31    Östsvenska    Torbjörn Jansson    70 p, 1
2010-10-02    Jämtl-Härjed    Anders Busk    27,5 p, 0
2011-08-26    Östsvenska    Bo Eriksson    79,5 p, 1
2011-09-30    Jämtl-Härjed    Fredrik Olofsson    83 p, 1
2011-10-16    Östsvenska        Godkänt spårprov

Finska jaktprov
2010-12-12    Österbotten    Sven Westerdahl &     70,5 p, 1    
2009-03-07    Sala    Britt-Marie Nordquist    JUNKL 2
2009-08-08    Rättvik    Lennart Holmsten    UKL 1, UKK 2
2010-08-01    Gräsmark    John Smedbakken    B/J KL 2
2011-04-30    Högbo    Lennart Edfors    B/J KL Good, Avel 1

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser