Myndigheterna planterar ut varg på ön Isle Royale

USA (JJ) De amerikanska myndigheterna inleder nu en räddningsaktion för vargarna på ön Isle Royale i sjön Lake Superior i norra USA. Nya vargar ska planteras ut.

Myndigheterna ska fånga in vargar på fastlandet och plantera ut dem på ön Isle Royale. Bild: Karta: Google maps, bild: Gettyimages.

Aftonbladet citerar tidskriften Science och berättar att vargar uppges ha vandrat till ön över isen i slutet av 1940-talet. Det har genom åren funnits 20-30 vargar på ön men nu återstår endast två. Inavel har knäckt stammen.

Enligt Wikipedia är Isle Royale mindre än Öland. Längden uppges till 74 kilometer och bredden 14 kilometer. Öland är 130 kilometer lång och 20 kilometer bred på bredaste stället.

Sex vargar i första omgången

Nu startar de amerikanska myndigheterna utplantering av nya vargar som ska hämtas från fastlandet i delstaterna Michigan, Minnesota och Ontario.

De kommande sex veckorna ska sex vargar släppas ut på ön. Ytterligare vargar kommer att planteras ut under en treårsperiod. Målet är att ön åter ska hysa 20-30 vargar.

I och med vargstammens tillbakagång uppges älgstammen ha exploderat och älgarna blivit 16 procent mindre. Vargforskare David Mech började studera vargarna 1958 och gör det ännu i dag, 60 år senare.

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser