Myndigheterna planterar ut varg på ön Isle Royale

USA (JJ) De amerikanska myndigheterna inleder nu en räddningsaktion för vargarna på ön Isle Royale i sjön Lake Superior i norra USA. Nya vargar ska planteras ut.

Myndigheterna ska fånga in vargar på fastlandet och plantera ut dem på ön Isle Royale. Bild: Karta: Google maps, bild: Gettyimages.

Aftonbladet citerar tidskriften Science och berättar att vargar uppges ha vandrat till ön över isen i slutet av 1940-talet. Det har genom åren funnits 20-30 vargar på ön men nu återstår endast två. Inavel har knäckt stammen.

Enligt Wikipedia är Isle Royale mindre än Öland. Längden uppges till 74 kilometer och bredden 14 kilometer. Öland är 130 kilometer lång och 20 kilometer bred på bredaste stället.

Sex vargar i första omgången

Nu startar de amerikanska myndigheterna utplantering av nya vargar som ska hämtas från fastlandet i delstaterna Michigan, Minnesota och Ontario.

De kommande sex veckorna ska sex vargar släppas ut på ön. Ytterligare vargar kommer att planteras ut under en treårsperiod. Målet är att ön åter ska hysa 20-30 vargar.

I och med vargstammens tillbakagång uppges älgstammen ha exploderat och älgarna blivit 16 procent mindre. Vargforskare David Mech började studera vargarna 1958 och gör det ännu i dag, 60 år senare.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Försäkringsbolagen tjänar idag mer på djurägarna

De senaste tio åren har kostnaderna för hundägarnas försäkringspremier ökat markant. Försäkringsbolagen skyller på veterinärerna men oavsett ökade veterinärkostnader är försäkringsbolagens marginal densamma – eller till och med större.

Flydde från björn i vild panik

Midsommarfirandets inledande friskvårdsprojekt slutade i dödsångest. Stina Sundström och sju mindre barn sprang på en björn utför Enviken och flydde för livet.

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser