Myndigheterna planterar ut varg på ön Isle Royale

USA (JJ) De amerikanska myndigheterna inleder nu en räddningsaktion för vargarna på ön Isle Royale i sjön Lake Superior i norra USA. Nya vargar ska planteras ut.

Myndigheterna ska fånga in vargar på fastlandet och plantera ut dem på ön Isle Royale. Bild: Karta: Google maps, bild: Gettyimages.

Aftonbladet citerar tidskriften Science och berättar att vargar uppges ha vandrat till ön över isen i slutet av 1940-talet. Det har genom åren funnits 20-30 vargar på ön men nu återstår endast två. Inavel har knäckt stammen.

Enligt Wikipedia är Isle Royale mindre än Öland. Längden uppges till 74 kilometer och bredden 14 kilometer. Öland är 130 kilometer lång och 20 kilometer bred på bredaste stället.

Sex vargar i första omgången

Nu startar de amerikanska myndigheterna utplantering av nya vargar som ska hämtas från fastlandet i delstaterna Michigan, Minnesota och Ontario.

De kommande sex veckorna ska sex vargar släppas ut på ön. Ytterligare vargar kommer att planteras ut under en treårsperiod. Målet är att ön åter ska hysa 20-30 vargar.

I och med vargstammens tillbakagång uppges älgstammen ha exploderat och älgarna blivit 16 procent mindre. Vargforskare David Mech började studera vargarna 1958 och gör det ännu i dag, 60 år senare.

AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser