My målar jakt med pensel!

I serien ”Gorgeous Nature” vill My förmedla sin bild av vargen genom penseldrag.My Hansson har tre saker hon sätter framför allt annat i livet: jakten, hundarna och målandet. I sitt företag My Kind of Art försöker hon så ofta hon kan dessutom förena de tre. Det har resulterat i fantastiska målningar där varje jägare utan tvekan kan känna igen sig. Jaktjournalen har träffat henne för att ta reda på vad hon drivs av. Text och foto: Mikael Öhman

Tavlan ”Grytjakt med Tikkbert” målade My efter att ha upplevt samma scen vid en jaktdag i Skinnskatteberg.My Hansson är bara 21 år gammal men känns redan som en veteran konstnärsmässigt. Hen­nes realistiska målningar har fantas­tisk detaljrikedom och återspeglar ofta en spöklik kopia av det hon avbildat. Det finns dessutom verk av mer komisk karaktär som nog får alla jägare att dra på smilbanden.
Varför det blev just målning av jaktmotiv har enligt My själv en naturlig förklaring.
– Målandet och jakten har alltid varit en naturlig del av mitt liv då jag redan sedan barnsben suttit med en pensel i handen eller varit med mina föräldrar ute och jagat.
Många av hennes bilder före­ställer porträtt av jakthundar, något som startade redan när hon gick på dagis.
– Jag porträtterade alltid famil­jens jakthundar i strupen på ett rådjur eller med en blodig fågel i munnen. Det där med prinsessor och My Little Pony var aldrig riktigt min grej, berättar My med ett efterföljande skratt.
– Farmor var inte riktigt bekväm med att kylskåpsdörren var full med teckningar på slaktade djur med massa blod.

När My inte jagar sitter hon gärna i sin ateljé och förevigar de situationer hon mött under jakten.Gorgeous Nature

Hösten 2011 målade My en serie omdiskuterade vargbilder för att belysa för- och nackdelarna med att återinföra vargen i Sverige.    
– Bilderna har fått både ris och ros av jägare och vargkramare som tycker att jag sprider falsk propa­ganda. När jag läste konst på gym­nasiet så var jag så störd över att en ”riktig” konstnär skulle behöva  
uttrycka sina känslor genom konst, men jag får nog vackert inse att det är just så jag gjort med min serie Gorgeous Nature.
Bilderna i Gorgeous Nature-pro­jektet har en djupare dimension än bara som just vackra tavlor.
– I grund och botten så är var­gen ett av mina favoritdjur att måla, de har vackra färger och häf­tig mimik. Nu när vargfrågan är så infekterad i Sverige valde jag att göra en serie målningar där jag framställde vargen som många kanske inte är beredd att se den. Serien be­står av realistiska positiva och nega­tiva sidor och är uppbackad med flera sanningsenliga källor vilket många från båda sidor har svårt att ta till sig.
– Min tanke var att skapa käns­lor och debatt då jag utgår från principen ”en bild säger mer än tusen ord”.

My älskar jakten 
och jagar gärna ripa uppe på fjället.Ripjakten favorit
Att ta jägarexamen var en självklar­het för My och än så länge är det att jaga ripa som är favoritjakten.
– Som alla unga jägare finns det fortfarande en massa jaktformer jag ser fram emot att pröva. Just nu har jag fastnat för ripjakten och eftersöksarbeten, berättar hon.
Vid ripjakten får hon också möjlighet att arbeta tätt med jakthunden.
– Jag har nyss hämtat hem min första egna jakthund och träningen är i full gång. Det blev en långhårig vorsteh.
Att jobba med hundar är en annan stor passion i Mys liv.
– Jag är utbildad hundinstruktör och jobbar med en metod som kallas för positiv förstärkning. Kort bygger det på att man låter hunden tänka själv och uppmuntrar beteenden man tycker är bra och helt enkelt ignorerar mindre önsk­värda handlingar, berättar My.
– Det är ett helt annat tänk än 90-talsdressyren vi vorstehmänniskor är vana vid och det kräver mycket mer av föraren, man ger hun­den ett mycket större utrymme både hemma och i skogen, men det har hittills bara resulterat i fler fåglar i ryggsäcken och betydligt färre svordomar.

Tavlan ”Aro och skovel­tjuren” målade My till Aros husse efter att hon fått skjuta just en skoveltjur för Aro.Framtiden
My tog en chansning när hon 2011 bestämde sig för att försöka livnära sig på sina intressen. Än så länge har det fungerat bra, vilket troligen beror på den passion hon har för sina intressen. Framtiden ser ljus ut om man ser den ur My Hanssons ögon.
– Jag hoppas kunna fortsätta jobba med det jag älskar och kombinera mina största intressen: hun­dar, måleri, jakt och fiske. Jag har mina dörrar öppna för alla former av samarbete och att få jobba för någon eller några av de större jakttidningarna med illustrationsarbeten eller dylikt skulle inte vara helt fel, avslutar My.
Med den skicklighet hon besitter är det ingen kvalificerad gissning att hon kommer att synas mer i jakt­kretsarna för lång tid framöver

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser