Muträttegång inledd

Östersund (JJ) Idag inleds muträttegången mot Maggi Mikaelsson och skogsbolagsdirektören Kennet Eriksson, SCA. De är åtalade för mutbrott respektive bestickning.

Rättegången handlar om fjolårets älgjakt där Maggi Mikaelsson sköt två älgar när hon blivit inbjuden på jakt av skogsbolaget SCA.Åklagarens målsättning är att bevisa att det fanns risk för att skogsdirektörernas syn på betesskador och älgavskjutning kunde ha påverkat Maggi Mikaelsson i hennes uppdrag både som landshövding och ordförande i den statliga skogsutredningen.SCA bjöd på jakt, mat och logi i Medstugan. När några älgar fällts vände sig Maggi Mikaelsson till handläggaren på länsstyrelsen och krävde att SCA:s jaktlag skulle tilldelas fler älgar. Något som upprört de jämtländska jägarna.Händelsen polisanmäldes och då visade det sig att landshövdingen aldrig löst statligt jaktkort och att SCA bjudit jägarna att åka fyrhjuling ut på jaktpassen. Något som strider mot terrängkörningslagen.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser