Möte om rovdjur i Edsbyn

Edsbyn(JJ) Förra veckan anordnades ett möte om rovdjur i Edsbyns bibliotek, det handlade bland annat om hur man ska agera om man möter en björn eller varg i skogen.

– Sannolikheten att möta en varg eller björn är liten. Vargen är vanligtvis skygg. Även björnen är mycket skygg för människor. Största risken löper dom som jagar och som har hund, säger 
Carl-Johan Lindström, vilthandläggare vid länsstyrelsen, till Ljusnan/helahalsingland.se.

Vid ett möte med varg så var rådet, om den inte ger sig av, att gå sakta från vargen och samtidigt prata eller ropa högt. Skulle vargen ändå följa efter bör man stanna och försöka göra sig så stor som möjligt, exempelvis sträcka upp armarna i luften. Dessutom bör man hellre gå något steg mot vargen än bort från den.

För att undvika att överraska en björn så kan man gärna vara lite högljudd.
Skulle björnen komma emot dig så bör man dra sig tillbaka lugnt den väg man kom ifrån, utan att göra provcerande rörelser.

Det är länsstyrelsen i Gävleborg, samt rovdjurscentret de fem stora i Järvsö, som är ute och informerar om rovdjur på flera bibliotekt i länet. 
Förutom att information ges till besökarna, så ska de få  även få chansen att ställa frågor vid dessa möten.
Det här rapporterar Ljusnan/helahalsingland.se.

AKTUELLT

Skogsstyrelsen larmar ökade betesskador

I ett pressmeddelande redovisar Skogsstyrelsen fortsatt höga nivåer med betesskador från älg och andra hjortdjur i södra Sverige. I sju av åtta län i Götaland har betesskadorna på yngre tallbestånd ökat.

Annonser