Mörner vill korsa fram lämpliga vildsvinshundar

Upplands-Bro (JJ) Förre förbundsbasen i Jägareförbundet, Torsten Mörner, vill att det avlas fram specialiserade vildsvinshundar. De ska inte vara för skarpa och självständiga och inte jaga annat klövvilt. Han vill att lämpliga hundar, oavsett ras, paras med varandra.

Torten Mörner efterlyser en samordnad avel av vildsvinshundar. Foto: Per Jonson och privat

Torsten Mörners jobbar som statsveterinär på SVA och hans förslag var uppe i form av en motion på Jägareförbundets årsstämma i helgen. Mörners vill att Jägareförbundet samordnar arbetet med att ta fram specialiserade vildsvinshundar

Motionen fick gehör i Jägareförbundet i Upplands-Bro och i Stockholmsdistriktet men röstades ned av stämman. Torsten Mörner är dock övertygad om att idén kommer att slå rot och att hans förslag kommer att bli verklighet i framtiden.

– Har man en bra tik med de rätta anlagen, så parar man henne med en bra hane som också jagar på det sätt man önskar. Det är så olika hundraser skapats och min förhoppning var att Jägareförbundet skulle samordna det avelsarbetet, säger Torsten Mörner.

Vill samordna aveln

En egenskap som Mörner efterlyser i vildsvinshundar är att de inte ska vara för självständiga. De ska vilja jaga tillsammans med sina förare och inte dra iväg på långkut.

– De skarpa hundarna, som ger sig på vildsvinen, vill vi slippa. Dessutom är det önskvärt att vildsvinshundar inte är speciellt intresserade av annat vilt. Det är precis som med stående fågelhundar som vi lär att inte jaga hare, älghundar som inte ska intressera sig för vildsvin och stövare som är rådjursrena, säger Torsten Mörner.

Han pekar på att det redan idag bedrivs en medveten avel där jägare korsar olika raser för att få fram hundar med de rätta egenskaperna.

– Det vore bättre om den aveln var samordnad, så att man har ett gemensamt mål. Nu är tanken väckt och många tycker att idén är bra, säger Torsten Mörner.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Stövar-SM för harhundar ställs in på grund av pandemin

Det blir inget SM för harhundar i Värmland i höst. Värmlands Stövarklubb har beslutat att ställa in mästerskapet. – Vi har verkligen vridit och vänt på alternativen men kom fram till att detta är rätt beslut, säger Christer Andersson, ordförande i klubben.

Sunne jaktmässa ställs in

Likt flera andra mässor väljer nu Sunne Jaktmässa att ställa in. – Ingen är mer besviken än vi. Vi hade verkligen sett fram emot att få träffa våra utställare och alla besökare i vackra Rottneros park som vanligt. Framför allt eftersom mässan såg ut att bli den bästa någonsin, men det får bli 2021, säger Bröderna
ANNONS ▼