Monstervarg var högst normal

Uppsala (JJ) I fredags kördes en varg på av tåget i Västmanland. Enligt en polis uppskattades vikten till 70 kilo, något som fick Jaktjournalen att höja på ögonbrynen. Kan detta verkligen stämma? Det skulle i så fall vara en mycket potent hanne.

Hade vargen vägt 70 kilo skulle det med råge varit rekord. Enligt Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) väger den hittills största varg de obducderat 54 kilo.

– Vi får in ganska många hanvargar som ligger på strax under 50 kilo. 70 kilo är mycket. Om den hade varit invägd på det hade jag nog bett dem som vägde den kontrollera att vågen fungerar, säger Erik Ågren, statsveterinär på SVA.

I Kanada och Alaska kan vuxna hanvargar bli betydligt större än de vargar som finns i den svenska populationen. Vikter på över 70 kilo finns noterade.

Den tågpåkörda hanvargen då. Hur mycket vägde den egentligen?

– Den vägde 50 kilo. Kroppen var i princip intakt. Det kanske kan komma till något hekto eller så med tanke på blodförlust. Det är helt klart en stor varg, men 70 kilo vägde den inte, säger Erik Ågren.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Annonser