Minskad kråkjakt får negativa effekter för andra arter menar Svenska Jägareförbundet. Arkivfoto: Per Jonson

”Möjligheten att jaga kråka under våren får under inga omständigheter inskränkas”

Svenska Jägareförbundet är mycket kritiskt till Naturvårdsverkets förslag att kraftigt inskränka jakttiden på kråka. I sitt yttrande om förslaget skriver förbundet att det kan få negativa effekter både för faunan och jägares vilja att bedriva viltvård.

Riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné framhåller att kråkjakten gör stor nytta och räddar många fågelarter i Sverige från utrotning, exempelvis rödspov och kärrsnäppa. – Studie efter studie visar samma resultat. Det är illa att Naturvårdsverket vill förbjuda jakt på kråkfågel under den tid då de viltvårdande insatserna är som allra viktigast, säger han i ett pressmeddelande från Svenska Jägareförbundet.

”Förkastligt för viltvården”

I Naturvårdsverkets förslag till nya jakttider föreslås kråkjakten gälla mellan första augusti och 20 februari. I dag är jakttiden första juli till och med 15 april. – Naturvårdsverkets förslag är förkastligt för viltvården. Jägareförbundet ser flera alternativa lösningar. Det finns självklara särskilda skäl som talar för att kråkjakten på våren kan behållas och undantas EU:s, för övrigt föråldrade, fågeldirektiv så att vi kan behålla nuvarande jakt säger Daniel Ligné och fortsätter. – Möjligheten att jaga kråka under våren får under inga omständigheter inskränkas. Det är den tid då denna effektiva viltvårdsåtgärd är som allra mest nödvändig. Jägarna måste garanteras möjlighet att jaga då. .