Modern jaktutövning ger resultat

Framgångsrik björnjakt har blivit väldigt beroende av modern teknologi.
Upptaget kom en kilometer bort. Det hördes ingenting men ett par centimeter snö avslöjade att jämten dra­git i väg med ko och kalv. Lite överraskande drog det upp i branterna där det var mer snö, sedan söderut för att därefter runda ett berg. Efter en timme visade gps-pejlen att det hade övergått till fast stånd. Det var bara att gå tillbaka till bilen, köra runt och sedan försöka ta sig in på ståndet.
Det var brant terräng och tät, ung granskog. Först när pejlen visade 250 meter kunde man höra hunden. Älgarna stod i en lite mer öppen granskog och när hundens vita viftande svans syntes var det bara att sätta sig ner och vänta. I en rusning kom kalven lite bakom kon och i en öppning gick skottet.

Hur gjorde man förr?
Det tog lite tid att ensam släpa kalven nerför berget och man hann med att summera jakten lite och samtidigt spekulera en del. Utan hundpejlen hade troligen den kalven överlevt.
Nu var det ju lite spårsnö så man hade kun­nat gå efter i spåren men frågan är om man hunnit fram med tanke på den korta decem­ber­dagen. På barmark hade man nog varit chanslös. Det var första hösten på en ny mark och att det skulle stanna på andra sidan berget var svårt att gissa sig till.
Hur gjorde man då före hundpejlen? När hunden hade varit borta längre än en sökrunda och man misstänkte att den hade älg så var det till att leta. Gå upp på höjder och lyssna i området där man trodde det kunde stå. Många gånger hittade man den inte så i stället blev det till att vänta på hunden där den blivit släppt.
En del gånger var den borta i flera dygn. Kanske bara på drift eller för att den stannat hos ett annat jaktlag eller så låg den bara och vilade sig i soffan hos någon ”snäll” människa som tyckte den såg sliten ut.
Att förklara för unga jägare i dag hur det var utan hundpejl är som att försöka beskriva hur det var att leva utan mobiltelefon, dator, internet och endast två kanaler på tv:n.

Oumbärlig vid björnjakt
Hundpejl med gps har blivit ett fantastiskt hjälpmedel vid de flesta jaktformer med löshund. Inte minst vid björnjakt som ofta går över stora områden. I Norge släpps det varje sommar ut flera miljoner får på bete spritt över stora områden. När de stora rovdjuren dödar får blir det ofta skyddsjakt och när det är björnjakt används hundar.
När ett björndödat får hittas sätts åtel­kameror upp vid kadavret. Kommer björnen tillbaka skickas bilder till kameraägarens tele­­fon och larmet går. Det sätts ut passkyttar och så släpper man spetshundar. (I Norge är det inte tillåtet att använda drivande hundar som plotthund, stövare eller liknande vid björnjakt.)
Är det hundar av rätta vir­ket så spårar de björnen kilome­ter­vis tills det blir upptag. Hunden har självklart gps-pejl som alla pas­skyttarna kan pejla. Hänger bara hunden i så kommer till slut skottchansen. Antingen så stannar björnen så att hundföraren kan gå in på ståndet eller så passerar det förr eller senare en väg där det står en pas­s­kytt med en pejl.
Nu är detta ett så kallat ”uttag av skadedjur” som norska myndigheter säger, men det är ändå bara lovligt att använda traditionella jaktliga metoder.
Och det är för det mesta så den vanliga björn­jakten sker i både Norge och Sverige om hösten. Utan viltkameror, mobiltelefoner och gps-pejlar till hundarna hade det knappast skju­tits över 300 björnar om året.
Dagh Bakka

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser