Moderaterna har insett problemen med vargfrågan!

Äntligen har ett politiskt parti lyssnat på de människor som drabbats av regeringens orättvisa rovdjurspolitik. Nu föreslår moderaterna en rad förändringar som jägare och tamdjursägare i flera år krävt.
En av de viktigaste punkterna är rätten att få skydda hundar och andra tamdjur mot attackerande vargar. I dag är det bara djurägare som har sina djur inom stängsel som har rätt att skjuta en varg om inga andra skrämselåtgärder fungerar.
Moderaterna vill också inom kort införa licensjakt på varg i Värmland och Dalarna, där problemen är störst. Precis som i Norge där licensjakt på varg pågått i flera år.
Man vill också flytta vargbesluten från Naturvårdsverket till länsstyrelserna.
För Jaktjournalen förklarar moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt att människan är utgångspunkten för deras vargpolitik. Vargen får inte hota människornas försörjning och frihet, säger han.

Valfråga
Helt klart har moderaterna gjort vargen till en het valfråga. Väl medvetna om att det ligger flera hundra tusen röster i potten. Röster som kan bli avgörande för en ny borgerlig regeringen.
Många jägare och djurägare har länge väntat på ett parti som för en politik som gör det möjligt att fortsätta jaga och bedriva djurskötsel. Därför är moderaternas ställningstagande varmt välkommet i många jaktkojor.

Full ersättning!
Orättvisorna i dagens rovdjurspolitik är många, bland annat får till exempel fårägare full ersättning för ett får som rivs i en hage. En hundägare får 10 000 kronor i ersättning, även om hunden är värd 100 000 kronor! I vissa fall räcker ersättningen inte ens till en hundvalp.
I en ny rovdjurspolitik ser jag det som en självklarhet att staten ersätter ägarna med marknadsvärdet på de tamdjur som rovdjuren dödar, och att denna ersättning även ska gälla jägarnas hundar.
Dagens regeringskonstellation mellan socialdemokraterna och miljöpartiet har en alltmer jaktfientlig inställning.
Jägarna kommer aldrig att glömma jaktförbudet på morkulla under vårsträcket, en biologiskt försvarbar jakt. Miljöpartiet arbetar nu också enträget, tillsammans med Djurens Rätt, för att förbjuda grythundsjakten på grävling.
Samtidigt som man tillsammans med socialdemokraterna vill införa blyförbud i jaktammunition och öka vargstammen, utan rätt för jägarna och andra djurägare att få försvara sina tamdjur.

Många misstag
Regeringen har helt enkelt gjort för många misstag för att få jägarnas röster. Lägger man dessutom till regeringens agerande i tsunamikatastrofen har jag personligen svårt att se hur sossar och miljöpartister ska få nytt förtroende att bilda regering.
Vägen till en fungerande rovdjurspolitik är lång och en rad viktiga förändringar måste till, moderaterna har visat riktningen. Nu är det upp till bevis för dem!I Lili Päivärintas vård
Den varg som nyfiket smög runt i Stockholm under veckorna före jul blev tyvärr påkörd. Skadad avlivades den omgående av polis. Varför fick vargen inte chansen att rehabilitera sig? Den hade säkert trivts utmärkt på Djurens Ö, i omvårdnad av Lili Päivärinta. Dessutom hade TV4 fått ett nytt programuppslag när vargen börjat sätta i sig Lilis skyddslingar: ”Vilddjurets Ö”. Det största hindret kanske är att verklighet inte säljer?

HOLGER NILSSON
Jaktjournalen Jan-feb 2006

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser