Misstog åttataggare för vildsvin

Kisa (JJ) En dansk jägare sköt av misstag en åttataggars älgtjur i tron att det var ett vildsvin. Episoden inträffade under en nattlig åteljakt utanför Kisa nyligen, rapporterar Corren.

Under en åteljakt förra veckan lyckades en jägare av misstag skjuta en älgtjur med slaktvikt på 190 kilo, i tron att det var ett vildsvin han siktade på.

Jakten ägde rum utanför Kisa där jägaren arrenderat vildsvinsjakten. Så fort jägaren upptäckt sitt misstag kontaktades markägaren som hjälpte till att passa och ta hand om älgen. Markägaren polisanmälde händelsen direkt, men är inte märkbart upprörd över händelsen.

– Det här är aldrig acceptabelt och jag negligerar det inte på något sätt. Men det har hänt och det vara bara en älg, säger han till Corren.

Att skjuta en älg utanför jakttid av misstag räknas som aktsamhet och är ett brott mot jaktlagstiftningen. En fällande dom kan leda till böter eller i värsta fall fängelse.  

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser