Blådspår på sjönArkivbild: Gettyimages

Misstänkta i Hälsingefallet kräver svar om eventuellt åtal

Nu har det gått mer än två och ett halv år sedan Polisen stormade in hos fem män i Hälsingland och de anklagades för illegal vargjakt. – Det händer ingenting, de misstänkta vill ha ett avslut, säger advokat Sven Severin.

I det så kallade Lillhärdalfallet tog det nästan två år innan åklagare Åse Schoultz väckte åtal. Samtliga misstänkta friades till sist i Hovrätten, efter tre och ett halvt år. Utredningen i Hälsingland har blivit en ännu värre långbänk. När detta skrivs har det gått två år och sju månader utan att Åse Schoultz kunnat berätta om det blir åtal eller om fallet läggs ned. – Jag fick ett körschema av Schoultz i maj och då skulle polis och åklagare ha en genomgång efter semestrarna. Sedan skulle utredarna få en vecka till på sig innan det skulle hållas slutförhör i september, säger Sven Severin, som försvarar en av de misstänkta i Hälsingefallet.

Starkt kritiska

Jaktjournalen har talat med några av de misstänkta och de är starkt kritiska till att de allvarliga anklagelserna om illegal vargjakt hänger över dem utan att det blir beslut om åtal eller att utredningen läggs ned. Samtliga misstänkta nekar till anklagelserna. – Det är för djävligt att de får hålla på som de gör. Säkert 5-6 gånger har de satt datum för när det ska bli beslut. Men ingenting händer, säger en av männen i Hälsinglandsfallet. I en massiv polisinsats stormades de misstänktas hem i början av april 2017. De frihetsberövades och en del av dem satt häktade i 31 dagar. Sedan dess har inte ens ett förhör hållits.

Blodfläck på en sjöis

Utredningen utgår från en blodfläck efter en varg som påträffades på en sjöis. Det sattes in hemlig telefonavlyssning mot de misstänkta. – Det finns ingen död varg, ingen skottplats, ingenting, utan allt jag hört är de inspelade telefonsamtalen där vi pratar om ”en hon”, som man kan göra under jakt. Hon har gått över här, hon sprang ditåt och så vidare. Polisen påpekar också att det fanns vargspår i området, men jag såg ingen varg, har en av de misstänkta berättat tidigare i Jaktjournalen. Det finns ingen formell bortre tidsgräns för hur länge en polisutredning får pågå. Hypotetiskt skulle misstankarna kunna avskrivas först när tiden för preskription infaller, efter tio år.

”Goddag yxskaft”

– Rättegångsbalken kräver att utredningarna ska bedrivas skyndsamt. Jag har pratat med överåklagare och tryckt på om svar i fallet med männen i Hälsingland, men ingenting händer. Och det går inte att JO-anmäla, eftersom JO inte ger sig in i pågående ärenden. Det är otillständigt att de anklagade ska leva i sådant här limbo utan att få andra svar än goddag yxskaft, säger Sven Severin. En av de misstänkta i Hälsingland berättar att han lever med misstankarna dygnet runt. Det drabbar inte bara de fem männen utan även deras barn och anhöriga. – Det känns som de bara drar ut på allting, så blir vi straffade ändå. Det är ett spel för galleriet där de verkar släppa lite till tidningar då och då, bara för att djävlas med oss, säger en av de misstänkta.

Dunder känner igen sig

Häromdagen mejlade advokat Sven Severin till åklagare Åse Schoultz och krävde svar på vad som händer i utredningen. – Jag fick det här brevet igår och har inte hunnit svara honom. Men förhoppningsvis hinner jag det under dagen. Utredningen pågår med hög intensitet, kan jag säga, men jag ska svara advokaten innan jag svarar i media, säger Åse Schoultz till Jaktjournalen. Anders Dunder var en av männen som åtalades i Lillhärdalfallet. Han känner igen sig i den långdragna processen. – Elva gånger sköt hon upp besked om åtalet. Det har jag noterat, berättar Anders Dunder.

Mikael Moilanen Daniel Sanchez