Misstänkta för jaktbrott slapp åtal

Mora (JJ) Polisen i Mora och Rättvik misslyckades med en delgivning i tid och brottet preskriberades. Nu är åklagare kritisk till polisledningen som sköter jaktbrottsutredningarna.

Efter att en utredare vid polisen i Dalarna blivit långtidssjukskriven stod utredning om misstänkt förberedelse till grovt jaktbrott i Rättvik stilla under lång tid. Eftersom det brottet preskriberas efter två år blev det bråttom med att delge de tre misstänkta åtalet i juni i år.

Under 9 dagar gjorde polisen i Rättvik och Mora sammanlagt fyra besök på tre olika adresser utan att lyckas.

Miljöåklagare Christer Jarlås som är positiv till att den nationella polisen föreslås ta över utredningar om grova jaktbrott är kritisk till hur polisledningen under många år, enligt honom, prioriterat ner de grova jaktbrotten.

I den nya organisationen med en enda polismyndighet sedan årsskiftet finns långtgående planer att flytta jaktbrotten från landsorten och till polisens nationella avdelning i Stockholm.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser