Misstänkt vargjakt utreds

Falun (JJ) Samtidigt som länsstyrelsen i Dalarna gav klartecken till fortsatt skyddsjakt på en varg i trakterna av Bjursås i Dalarna hittades rester av vad som misstänks vara en död varg.

Vid Stennäset nordväst om Falun hittades en del av en svans och massor av hårtussar. Fyndet har skickats för analys.
Någon vargkropp hittades inte, men polisen misstänker att någon utan tillstånd skjutit vargen. Åklagare har  inlett en förundersökning om misstänkt illegal rovdjursjakt.
 Tillståndet att fälla Bjursåsvargen har förlängts och gäller enbart ett fåtal utvalda jägare. De får dessutom endast skjuta i ett begränsat område och om signalementet på vargen stämmer. Bjursåsvargen beskrivs som en stor och gulfärgad hane.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser