Misstänkt utbrott av kaninpest i Skåne

Skåne(JJ) Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, misstänker att det pågår ett stort utbrott av kaninpest i Skåne. Orsaken är att SVA, under sommaren, fått in många rapporter om kaniner som blivit sjuka eller dött.

Dessa djur har haft igenklibbade och uppvsullna ögon. SVA har fått in några enstaka prover för undersökning, men SVA meddelar nu att man behöver få in fler prover för att fastställa diagnosen från de olika orterna där sjuka och döda kaniner hittas.

Det är både vilda och tama kaniner som drabbas, men tama kaniner kan vaccineras. Om drabbade djur hittas så kan du kontakta viltvårdare i kommuen så att dessa djur kan avllivas för att förkorta lidandet.
Det här meddelar SVA på sin hemsida.

AKTUELLT

Möttes av död älgtjur i trädgården

Veddige (JJ) När Lisbeth Claessons sambo skulle åka till jobbet upptäckte han en älg som låg och sov i trädgården. Lisbeth väcktes och tillsammans smög de ut med kameran. Älgen visade sig dock inte sova. Intill garageuppfarten låg den fina älgtjuren död.

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser