Misstänkt jaktbrott med falkar

Luleå(JJ) Ett jaktbrott har upptäckts i Arjeplogsfjällen i Lappland efter att en man haft med sig två falkar till ripjakten, rapporterar lokala medier. Mannen, från annat europeiskt land, uppges ha kommit till Arlanda och av tullen tillåtits föra in rovfåglarna.

Det är inte lagligt att jaga med falk i Sverige. Foto: Istock

Polisen fick in tips om jakten och åkte i måndags till området där den pågick. När en patrull hittade mannen, i en stuga vid en camping i Arjeplog, visade det sig att han hade två falkar i bur på altanen.

– Under mina 40 år som polis har jag aldrig varit med om någonting så ovanligt, säger polisen Anders Holmlund till SVT Nyheter Norrbotten.

Falkarna hade fått flyga i fjällen, men enligt ägaren hade han inte jagat med dem. I stället ska de ha fått genomgå flygträning.

Mannen anser att han inte gjort sig skyldig till något brott.

– Vi har förklarat för honom hur svensk lagstiftning ser ut och han är villig att betala böter, säger Anders Holmlund.

Några ripor påträffades inte hos den utländske jägaren, skriver DN.

AKTUELLT

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser