Misstänkt för jaktbrott – dömd för jakthäleri!

Gällivare (JJ) Trots att DNA-analys visade på älgblod från slaktplatsen och blod på den misstänkte nekade han till brott. Tingsrätten trodde inte honom och dömde den 58-årige mannen för jakthäleri.

Tjuvjakten på älg ska ha inträffat i oktober 2012 i en by utanför Gällivare. Ett vittne upptäckte en slaktplats efter älg på hans jaktmark. När polisen kom till platsen hittades även en älghals med ett ingångshål av en kula. Två dagar senare gjorde polisen husrannsakan i den 58-årige mannen bil.

På utsidan av bilen återfanns blod och köttrester samt hår från älg. Nationellt forensiskt center, NFC, analyserade de två blodfynden, från bilen och slaktplatsen, och kom fram till att blodet kom från samma älg. Åklagaren åtalade mannen för jaktbrott vilket inte gillades av tingsrätten.

Vad som är styrkt, enligt domstolen, är att 58-åringen tagit befattning med älgkroppen genom att transportera den skjutna älgen i sin bil är samt att DNA från blodet i bilen matchar DNA från blod från slaktplatsen. Mannen döms för jakthäleri till dagsböter på 6 800 kronor.

58-åringen ska dessutom betala 14 710 kronor för sitt försvar samt 500 kronor till brottsofferfonden, skriver Norrländska Socialdemokraten.

 

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser