Mystisk dödlig smitta hos hundar befaras i Norge

Minst 20 norska hundar har dött och nu misstänker myndigheterna att det handlar om en smittsam och dödlig hundsjukdom. Svenska hundägare uppmanas att avvakta med att resa med sina hundar till Norge.

Minst 20 hundar har dött i Norge och myndigheterna vet inte om det är bakterier, virus eller förgiftning som ligger bakom dödsfallen. Foto: Mikael Moilanen

Aftonbladet berättar att minst 20 hundar dött, främst i området kring Oslo men också i Bergen i västra delen av Norge och Trøndelag i norr.

Symtomen hos hundarna har varit blodig diarré i kombination med kräkningar och snabbt försämrat allmäntillstånd. Man vet inte om det är bakterier, virus eller förgiftning som orsakar sjukdomstillståndet.

Hund som uppvisar ovanstående symtom ska tas till veterinär snabbt.

Inställda hundevenemang

De norska myndigheterna råder hundägare att inte låta hundar träffa andra hundar. Olika typer av hundevenemang ställs in.

I Sverige går Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, ut med råd till hundägare:

– Jag tycker att man ska försöka ha lite is i magen, till man har fakta. I väntan på det är det väl bra att avvakta med att resa till Norge med hund och det är alltid viktigt att ha en välvaccinerad hund, säger Lotta Gunnarsson, veterinär vid SVA, till Aftonbladet.

Norska hundar stoppas från att delta vid tävlingar i Sverige.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

REPLIK: Stövarklubben har full transparens

I en replik svarar Styrelsen för Svenska Stövarklubben att klubben har full transparens i ekonomin och att den sköts på ett ansvarsfullt sätt. Styrelsen skriver också att det anordnas mycket aktiviteter och att insändaren var osmaklig och publiceringen anmärkningsvärd.

Läraren som demonstrerade med Djurfront har lämnat sitt jobb

Folkhögskoleläraren som demonstrerade med Djurfront utanför Kupolen i Borlänge har lämnat sin tjänst på Brunnsviks folkhögskola. – Han jobbar inte på skolan längre, säger socialdemokratiska riksdagsledamoten Maria Strömkvist, som är styrelseordförande på skolan.

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼