Missnöjda med regeringens vargpolitik

Lindesberg (JJ) LRF, Svenska Fåravelsförbundet och Sveriges lammköttproducenter kallar i dag till en gemensam presskonferens i Lindesberg för att kunna ge uttryck för den frustration deras medlemmar känner över dagens stagnerade rovdjurspolitik.

Under vår och sommar har ett stort antal vargattacker mot tamboskap ägt rum på många olika håll i landet. Angreppen på får har skett i hagar där bland annat rovdjuravvisande stängsel installerats och fårägare vet nu inte vad som återstår att göra för att förhindra nya angrepp.

De tre organisationerna, Svenska Fåravelsförbundet och Sveriges Lammköttsproducenter, som har kallat till presskonferens vill att regeringen tar konsekvenserna av sin politik och den nyklubbade rovdjurspropositionen faktiskt följs.

– Det har i år skett flera vargangrepp innanför så kallade rovdjursavvisande stängsel, vilket visar på att stängslen inte är ett fullgott skydd för djurägarna. Det bidragssystem som stängslen omfattas av är dessutom marginellt, och innebär höga självkostnader för företagarna i form av inköp och underhåll, säger Svenska Fåravelsförbundets ordförande Magnus Jönsson i ett pressmeddelande.

Även LRF:s vice ordförande Thomas Magnusson menar att en förändring måste äga rum och förvaltning av vargstammen införas.

– Rovdjurshotet bör inte vara på den nivån att tamdjurshållningen påtagligt försvåras eller omöjliggörs i. LRF motsätter sig inte en genetisk förstärkning av vargstammen, men en stabil vargstam måste även innebära antalsreglering i förvaltningen, säger han i pressmeddelandet och fortsätter.

– Det är viktigt att de stora rovdjuren förvaltas så som våra politiker har beslutat, annars riskerar vi att förlora viktiga arbetstillfällen på landsbygden. Vi bör dessutom värna om Sveriges höga djurvälfärd som möjliggör betning och de kvalitativa livsmedel som betesdjuren ger.

AKTUELLT

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser