Missförstånd utrett – Får lov att använda viltblod på spårprov

Svartedalen (JJ) Hans-Olof Hansson, Svartedalen har velat meritera sin borderterrier på viltspårsprov med blod från dovvilt. Tidigare har det varit totalstopp men nu är det lov.

Det är fritt fram att använda viltblod på viltspårprov, förutsatt att djuret är fällt i kommunen provet förläggs. Arkivfoto: Per Jonson

Viltmästare Hans-Olof Hansson i Svartedalen har en borderterrier på drygt ett och ett halvt år. Han har för avsikt att använda hunden på eftersök för dovvilt och har därför lagt ner mycket tid på att prägla hunden på detta viltslag.

Bakslaget kom i våras när det blev dags att börja starta på prov.

– Jag blev informerad av Svenska Kennelklubben på Elmiamässan att endast nötblod var lov att använda till blodspårsprov, säger Hans-Olof.

Enligt Hans-Olof är detta fullständigt absurt. Han menar att det borde vara helt naturligt att man lägger spårprovet med blod från det viltslag det är tänkt använda hunden till.

– Om man köper en älghund präglar och meriterar man den på älg. Köper man en rävhund präglas och meriterar man den på räv. Varför ska jag inte få meritera min på viltspårprov med dovviltsblod, frågar han sig.

Svaret han fick från Kennelklubben var att nötblod garanterade rättviseaspekten så att alla hundar startades på samma premisser. När Jaktjournalen gjorde en rundringning bland domarekipage visade det sig dock att flera redan använde viltblod om hundägaren själv kunde leverera detta.

I Hans-Olofs fall gick det dock inte eftersom de domare han var hänvisad till inte ville starta hans Borderterrier med dovviltsblod.

Nu i höst kom dock vändningen.

– En domare här i området ringde upp SKK som nu helt plötsligt sa att det inte var några problem längre. Nu är det lov att använda viltblod från klövvilt förutsatt att de kommer från samma kommun provet är förlagt i, säger Hans-Olof.

Sedan det glädjande telefonsamtalet har hans borderterrier genom tre raka ettor erövrat viltspårschampionattitel genom spår på dovviltsblod.

– Det känns skönt att förnuftet segrat. Jag tror det kommer bli ett ökat tryck på att ha rena specialister fram över i takt med att de olika viltstammarna ökar och då är det bra att dessa ekipage inte hindras.

Björn Eek, sekreterare i Jakthundskommittén säger till Jaktjournalen att ett tråkigt missförstånd måste inträffat under Elmiamässan.

– SKK har inga synpunkter vilken typ av blod man använder till viltspårsprov. Däremot har Jordbruksverket tidigare haft en del regler kring blodanvändning som i år ändrades. Man får lov att använda viltblod även i provsammanhang förutsatt att det kommer från ett djur som fällts i samma kommun, säger han.

Just nu håller Jakthundskommittén på att revidera reglerna för viltspårsprov. De nya reglerna träder i kraft 2017 och då kommer sannolikt det bli lov att använda valfri viltdel till spårdragningen.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser