Att Naturvårdsverket vill införa möjligheten att tvinga jägare att rapportera jaktresultat gäller bara skyddsjakt på eget initiativ på till exempel vitkindad gås. Detta för undvika problem på grund av EU-direktiv. Foto: Per Jonson

Missförstånd om rapportering av jaktresultat

När det blev känt att Naturvårdsverket vill ha en ny paragraf, som gör det möjligt att meddela föreskrifter om att jägare måste anmäla jaktresultat, blev det ett ramaskri.– En del blev arga och upprörda. Men det är ett missförstånd att det handlar om rapportering av fällt vilt i samband med allmän jakt, säger Jens Andersson, handläggare på Naturvårdsverket.

"}}

– Att kunna ha de här föreskrifterna om att rapportera jaktresultat behövs när det gäller de nya reglerna om skyddsjakt på eget initiativ, förklarar Jens Andersson.
I samband med att de nya jakttiderna införs med början den 1 juli finns det möjlighet att skjuta flera olika gäss och andra fåglar för att freda växande grödor. Året runt går det att skjuta både grågås, kanadagås och vitkindad gås ”som uppträder i flock om minst fem individer vid fält med oskördade grödor eller kan medföra olägenhet får människors hälsa”. Från den 1 augusti gäller samma sak för trana och från den 1 oktober sångsvan. Storskarv får jagas från den 1 augusti inom 300 meter från fiskeredskap. Bläsgås får i sin tur skjutas vid flygplatser.

EU-direktiv om jakt på gäss

Problemet är att det finns åtaganden för Sverige att rapportera till EU, enligt både fågeldirektivet och art- och habitatdirektivet, när det gäller att det fällts till exempel gäss som ses som hotade arter.
­– När det gäller skyddsjakter som beslutats av en länsstyrelse finns det ett rapporteringssystem till EU som fungerar. Men vid skyddsjakt på eget initiativ, på till exempel olika gäss, måste vi se till att även det kan rapporteras, kommenterar Jens Andersson.
Han tycker det var olyckligt att det blev ett sådant ”hallabalo” om införandet av ett nytt rapporteringssystem av jaktresultat.
­– Det blir alltså ingen obligatorisk rapportering av allt fällt vilt, förtydligar han.
Naturvårdsverket har skrivit till regeringen och föreslår att texten för paragrafen i jaktförordningen ändras när det gäller att kunna skriva föreskrifter om att jägare måste anmäla jaktresultat. Nu ska det tilläggas att det gäller jakt som berörs av EU-direktiv eller ”Sveriges internationella åtaganden i övrigt”.

Jägareförbundet kan ansöka om jobbet

Nästa steg är att Naturvårdsverket antingen upprättar ett eget rapporteringssystem, eller överlåter rapporteringen till en annan aktör enligt en överenskommelse efter en upphandling av tjänsten. Där ligger Jägareförbundet bra till. Förbundet har redan rapporteringssystem som ger statistik om till exempel antalet fällda vildsvin.
­– Men den som tillhandahåller ett viltrapporteringssystem måste leverera något som gör det enkelt att rapportera när ett jaktresultat måste anmälas, säger Jens Andersson.