Miranda klar för sitt tredje SM för trädskällare

Västerbotten (JJ) För tredje gången har Miranda Frings kvalat in till SM för skällande fågelhundar. – Hundarna måste få mycket tid i skogen, förklarar hon sina framgångar.

Miranda Frings och hennes finska spets Poju är klara för SM - det tredje för Miranda. Foto: Janne Eriksson Produktion AB.

Miranda Frings är 47 år och bor i Västertåsjö i Strömsunds kommun och lever för jakten och tiden hon får vistas i skogen.

Hon jagar älg och snarar ripa och ägnar sig åt fällfångst.

– Det är mård jag fångar med fällor. Som fågeljägare tycker jag att man är skyldig att ta ut lika mycket mård som fågel, säger Miranda.

Tredje SM:et

Hon och finska spetsen Poju vann det senaste klubbmästerskapet i Specialklubben för skällande fågelhundar, SSF, i Västerbotten 6 och 7 oktober. De är därmed kvalificerade till SM.

Det som gör Miranda Frings unik är att det är tredje gången hon är klar för SM. 2011 och 2013 kvalade hon in med finska spetsen Thai och slutade tvåa och trea i SM.

Hon kvalade också in till Nordiska mästerskapen och där slutade hon tvåa med Thai.

I och med att hon vunnit klubbmästerskapen tre gånger med två olika hundar har också erövrat klubbmästerskapets vandringspris.

”Tjäderväder”

– Det är timmarna i skogen som räknas. Hundarna måste få mycket tid om de ska bli riktigt bra. De ärver inte titlarna genom stamtavlan, säger Miranda.

När intervjun görs på tisdagsmorgonen är Miranda och Poju på väg ut i skogen igen.

– I går hade vi vilodag efter klubbmästerskapet. Nu vill hunden ut och det känns som om det kan vara tjäderväder idag, säger Miranda.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser