Miranda klar för sitt tredje SM för trädskällare

Västerbotten (JJ) För tredje gången har Miranda Frings kvalat in till SM för skällande fågelhundar. – Hundarna måste få mycket tid i skogen, förklarar hon sina framgångar.

Miranda Frings och hennes finska spets Poju är klara för SM - det tredje för Miranda. Foto: Janne Eriksson Produktion AB.

Miranda Frings är 47 år och bor i Västertåsjö i Strömsunds kommun och lever för jakten och tiden hon får vistas i skogen.

Hon jagar älg och snarar ripa och ägnar sig åt fällfångst.

– Det är mård jag fångar med fällor. Som fågeljägare tycker jag att man är skyldig att ta ut lika mycket mård som fågel, säger Miranda.

Tredje SM:et

Hon och finska spetsen Poju vann det senaste klubbmästerskapet i Specialklubben för skällande fågelhundar, SSF, i Västerbotten 6 och 7 oktober. De är därmed kvalificerade till SM.

Det som gör Miranda Frings unik är att det är tredje gången hon är klar för SM. 2011 och 2013 kvalade hon in med finska spetsen Thai och slutade tvåa och trea i SM.

Hon kvalade också in till Nordiska mästerskapen och där slutade hon tvåa med Thai.

I och med att hon vunnit klubbmästerskapen tre gånger med två olika hundar har också erövrat klubbmästerskapets vandringspris.

”Tjäderväder”

– Det är timmarna i skogen som räknas. Hundarna måste få mycket tid om de ska bli riktigt bra. De ärver inte titlarna genom stamtavlan, säger Miranda.

När intervjun görs på tisdagsmorgonen är Miranda och Poju på väg ut i skogen igen.

– I går hade vi vilodag efter klubbmästerskapet. Nu vill hunden ut och det känns som om det kan vara tjäderväder idag, säger Miranda.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Försäkringsbolagen tjänar idag mer på djurägarna

De senaste tio åren har kostnaderna för hundägarnas försäkringspremier ökat markant. Försäkringsbolagen skyller på veterinärerna men oavsett ökade veterinärkostnader är försäkringsbolagens marginal densamma – eller till och med större.

Flydde från björn i vild panik

Midsommarfirandets inledande friskvårdsprojekt slutade i dödsångest. Stina Sundström och sju mindre barn sprang på en björn utför Enviken och flydde för livet.

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser