Miranda klar för sitt tredje SM för trädskällare

Västerbotten (JJ) För tredje gången har Miranda Frings kvalat in till SM för skällande fågelhundar. – Hundarna måste få mycket tid i skogen, förklarar hon sina framgångar.

Miranda Frings och hennes finska spets Poju är klara för SM - det tredje för Miranda. Foto: Janne Eriksson Produktion AB.

Miranda Frings är 47 år och bor i Västertåsjö i Strömsunds kommun och lever för jakten och tiden hon får vistas i skogen.

Hon jagar älg och snarar ripa och ägnar sig åt fällfångst.

– Det är mård jag fångar med fällor. Som fågeljägare tycker jag att man är skyldig att ta ut lika mycket mård som fågel, säger Miranda.

Tredje SM:et

Hon och finska spetsen Poju vann det senaste klubbmästerskapet i Specialklubben för skällande fågelhundar, SSF, i Västerbotten 6 och 7 oktober. De är därmed kvalificerade till SM.

Det som gör Miranda Frings unik är att det är tredje gången hon är klar för SM. 2011 och 2013 kvalade hon in med finska spetsen Thai och slutade tvåa och trea i SM.

Hon kvalade också in till Nordiska mästerskapen och där slutade hon tvåa med Thai.

I och med att hon vunnit klubbmästerskapen tre gånger med två olika hundar har också erövrat klubbmästerskapets vandringspris.

”Tjäderväder”

– Det är timmarna i skogen som räknas. Hundarna måste få mycket tid om de ska bli riktigt bra. De ärver inte titlarna genom stamtavlan, säger Miranda.

När intervjun görs på tisdagsmorgonen är Miranda och Poju på väg ut i skogen igen.

– I går hade vi vilodag efter klubbmästerskapet. Nu vill hunden ut och det känns som om det kan vara tjäderväder idag, säger Miranda.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser