Minskat antal jägarexamen

Stockholm (JJ) Under första hälften av 2016 minskade antalet jägarexamen med sju procent efter en längre tid av ökade antal examen.

Enligt Daniel Bladh, handläggare på Naturvårdsverket kan prishöjningen på examen ha betydelse, men han menar att den ändå är så pass marginell att den skulle avskräcka blivande jägare.

–  Möjligen kan avgiftshöjningen ha fått en del personer att öva mer innan delproven avläggs, för att minska risken för omprov. I så fall kan en återhämtning vara att vänta under resten av året. En annan förklaring till nedgången kan vara en eftersläpning i statistiken, att alla avlagda prov inte har registrerats än, säger Daniel Bladh till TT.

Jägarexamens fyra delprov kostar numera 1050 kronor. Avgiften höjdes med 210 kronor vid årskiftet, rapporterar TT.

AKTUELLT

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Livet utan Klarna kan bli bra för Fritid och Vildmark

Piteå (JJ) Telefonerna har gått varma hos Fritid och Vildmark sedan det offentliggjordes att Klarna sagt upp deras avtal. – Vi får fått jättemånga stöttande samtal och erbjudande från sju-åtta andra företag som vill hitta kreditlösningar för våra kunder, berättar Seved Wiklund.

Annonser