Minskad budget stoppar ”formellt” skydd av skog

Minskad budget gör att Skogsstyrelsen nu stoppar arbetet med att skydda skog. – Vi kan inte formellt skydda skog om vi inte är säkra på att vi har pengarna att ersätta markägarna, säger Skogsstyrelsens generaldirektör, Herman Sundqvist.

Skogsstyrelsen har inte pengar att ersätta markägare som nekas avverkning på grund av naturvärden i skogen. Foto: Gettyimages

Skogsstyrelsen gick på onsdagen ut med ett pressmeddelande om stoppat skydd av skog.

Den budget som grundar sig på moderaternas och kristdemokraternas budgetmotion, och som antogs av Riksdagen, innebär att Skogsstyrelsen får mindre pengar. 2018 var budgeten 300 miljoner kronor, 2019 sänks den till 100 miljoner för att skydda skog.

Det är det så kallade formella skyddet av skog som nu stoppas med anledning av det minskade anslaget till Skogsstyrelsen. Det handlar om skogsområden som Skogsstyrelsen bedömer har så stora biotopvärden att de inte får avverkas.

2018 fick 1 000 svenska markägare ersättning från samhället för att de nekats möjligheten att avverka sin skog.

”Vi beklagar”

Under 2019 stoppas ersättningarna.

– Det är en mycket ovanlig åtgärd, men budgetförutsättningarna är helt enkelt för oklara för att vi ska kunna fortsätta. Vi kan inte formellt skydda skog om vi inte är säkra på att vi har pengarna att ersätta markägarna, säger Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist i ett pressmeddelande.

Just nu pågår en rättsprocess som rör ersättning för biotopskydd av fjällnära skog. Domstolarnas utslag kan komma att påverka Skogsstyrelsens budget ytterligare.

– Vi beklagar att de många markägare som väntar sig ersättningar till följd av pågående ärenden om formella skydd nu behöver vänta ytterligare en tid, i en del fall mer än ett år. Likaså är det trist att behöva bromsa in arbetet med naturvårdande skötsel i de skyddade områdena. Hur länge är oklart, säger Johan Åberg, specialist på områdesskydd på Skogsstyrelsen, i myndighetens pressmeddelande.

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser