Minnen för livet på vinnarjaktens sista dag

Lidsjöberg (JJ) I dag genomfördes den sista av tre fantastiska jaktdagar med JJ:s prenumeranter. Skam den som ger sig. I dag skapades minnen för livet.

Ett magiskt ögonblick i Ströms Vattudal när det är som bäst. En udda 26-taggare ställde upp sig för Per Jonson.

Eftersom gänget redan i går skjutit fullt vuxentilldelningen var det kalvjakt som gällde idag.

Holger Nilsson hade en plan om att släppa in fyra jämthundar samtidigt på strömberget, Sönnersberget och Tallberget. Sex giftiga pass lottades och både Daniel Sällh och Adam Lundin hade älg i passet. Daniel fick en skoveltjur på uppskattningsvis elva taggar i pass och Adam en kviga. Några kalvar hittades dock inte trots att hundarna jobbade på och sökte igenom hela området

Under lunchen i Jaktjournalens camp inne på jaktmarken värmdes deltagarna med en het chiliconcarne som Klas Staffas lagade till. Regnet och kylan gjorde att varm och stark mat smakade extra gott.

Under lunchen diskuterades också om det skulle vara värt att ta ytterligare en såt eftersom sannolikheten att jakthundarna skulle få tag på kalv skulle vara liten. Men skam den som ger sig.

Alla var överens om att en till såt helt klart var bättre än att spendera eftermiddagen i jaktkojan.

Klas Staffas släppte därför sin tvååriga jämthund Gruff norr om Edet. Hunden rotade på bra länge medan duggregnet svepte in över jaktmarken men efter en timme ökade plötsligt hunden farten och upptaget kom som på beställning.

Jonny Forslund, Katrineholm kunde njuta på pass när fjortontaggaren och jämthunden kom i gångstånd rätt i pass.

Jonny Forslund, Katrineholm kunde njuta när fjortontaggaren och jämthunden kom i gångstånd rätt i pass.

I långsamt gångstånd gick hund och älg mot Jonny Forslund som var ensam på sin kant. Han flyttade sig därför cirka 150 meter upp till en myr. Efter ett par minuter dök älgen upp och Jonny kunde bara njuta när Gruff dansade runt en grann fjortontaggare.

Som om detta i vore nog, när Per Jonson, nyhetsredaktör på Jaktjournalen, lite senare smög in på ståndskallet in för att försöka få en bild på älg och hund, mötte han fjortontaggarens storebror.

– Helt sjukt! Jag hade sprungit ut på ett större hygge när gångståndet rundade Tallberget för att förhoppningsvis kunna genskjuta. Vinden var inte på min sida så jag bestämde mig för att backa över ett krön för att inte lägga vittring. När jag kommer över kanten möter jag den största älg jag sett, en udda 26-taggare. Han står och tittar på mig i flera sekunder.

Älgen kastar så småningom och far i väg söder ut, men hundskallet fortsätter som tidigare och på krönet ett på hundra meter bort dyker Gruff och fjortontaggaren upp.

De kommer rakt in och Per kan fotografera när gångståndet passerar på 50 meter.

En fantastisk jakt i Ströms Vattudal är över för i år. Alla har fått uppleva älg på nära håll. Vi har också följt rekommendationerna och släppt fyra älgjturar över tio taggar. Ett gäng lyckliga prenumeranter styr söder ut i morgon.

Är du inte prenumerant, se till och bli det och delta i utlottningen till Vinnarjakten 2017 nästa år.

Ett längre reportage med massa häftiga bilder och film med skottsekvenser från jakten dyker upp i Jaktjournalen framöver!

Hela gänget samlat efter tre fantastiska jaktdagar. Från vänster: Kalle Englund med Vindelfjällens Vidda, Adam Lundin, Jonny Forslund, Klas Staffas med jämthunden Mörka Skogs Assar (Gruff), Daniel Sällh, Oscar Simonsson, Roger C Åström med Athos, Mikael Andersson, Holger Nilsson med Sörombäckens Ivar.

Hela gänget samlat efter tre fantastiska jaktdagar.
Från vänster: Kalle Englund med Vindelfjällens Vidda, Adam Lundin, Jonny Forslund, Klas Staffas med jämthunden Mörka Skogs Assar (Gruff), Daniel Sällh, Oscar Simonsson, Roger C Åström med Athos, Mikael Andersson, Holger Nilsson med Sörombäckens Ivar.

AKTUELLT

Hundstopp vid björnåtel ska skydda honor med ungar

Stockholm (JJ) Nu kommer en ny förklaring till varför det är förbjudet för björnhundar att ta upp spår vid åtel. Regeln ska skydda honor med ungar, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket, i Jaktjournalens webbradio.

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser